BGNU-uitvaartbedrijven werken met Register Uitvaartverzorgers. Ervaren uitvaartverzorgers die hun kennis op peil houden door permanente educatie. BGNU helpt hen met kosteloze na- en bijscholing.
BGNU Scholing
Een scholing volgen en tevens PE-punten verdienen?
Opleiding Uitvaartverzorger
Uitvaartverzorger worden
Als uitvaartverzorger geef je samen met de nabestaanden het afscheid van een overledene vorm. Daarbij ben je niet alleen de persoon die de nabestaanden bijstaat, maar ook de professional die alles rondom de uitvaart regelt. Dat vraagt kennis en kunde.
BGNU vindt het belangrijk dat startende uitvaartverzorgers laten zien dat zij over de basiskennis en -vaardigheden van het uitvaartvak beschikken door het afleggen van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg. Het NaVU-diploma is de basis om je in te kunnen schrijven als Register Uitvaartverzorger.
Iedereen kan het NaVU-examen afleggen, onafhankelijk van welke opleiding tot uitvaartverzorger je gevolgd hebt. In de uitvaartbranche zijn verschillende opleidingsinstituten actief die een opleiding tot uitvaartverzorger aanbieden. De uitvaartbranche kent geen systeem van erkenning van individuele opleidingsinstituten, daarom is er het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg.
NaVU
NaVU organiseert het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg. Een vakexamen dat de kennis en praktijkervaringen van beginnende uitvaartverzorgers toetst, onafhankelijk van waar zij hun opleiding volgen. NaVU werkt daarbij nauw samen met deskundigen en opleidingsinstituten in de branche.
NaVU zorgt ook voor de praktische invulling van het Register Uitvaartverzorgers. Uitvaartverzorgers die zijn opgenomen in dit register (en de titel RU mogen dragen) moeten aan een aantal eisen voldoen, waaronder Permanente Educatie. NaVU is de organisatie die PE-punten aan scholingsactiviteiten toekent en waar je als Register Uitvaartverzorger je punten registreert.
Keurmerk Uitvaartzorg
Het Keurmerk Uitvaartzorg bestaat sinds december 2006 en stimuleert uitvaartbedrijven om transparant en gestructureerd te werken. Zo weten nabestaanden waar ze aan toe zijn en wordt de kans op fouten tot een minimum beperkt.
Iedere uitvaart is maatwerk, maar werken volgens de eisen van het Keurmerk Uitvaartzorg vormt voor BGNU-leden de basis voor iedere uitvaart. Of een uitvaartbedrijf aan de eisen van het Keurmerk Uitvaartzorg voldoet, wordt iedere anderhalf jaar getoetst door een externe auditeur.
Een van de Keurmerkeisen betreft vakkundige medewerkers. Uitvaarten van BGNU-leden worden daarom grotendeels begeleid door Register Uitvaartverzorgers. Het Keurmerk Uitvaartzorg beheert het Register Uitvaartverzorgers.
Geregistreerd Uitvaartverzorger
Wat is een geregistreerd uitvaartverzorger en de voordelen?
Register Uitvaartverzorgers mogen de titel RU voeren. Zij hebben het NaVU-diploma behaald en kunnen aantonen dat zij voldoende ervaring opdoen en nascholing volgen. Je wordt Register Uitvaartverzorger omdat:
- Je trots bent op je vak en de titel RU je professionaliteit laat zien.
- De titel RU nabestaanden direct vertrouwen en zekerheid geeft.
- Je regelmatig deelnemen aan scholingsactiviteiten belangrijk vindt voor je persoonlijke ontwikkeling en het bijhouden van je vakkennis.