Ga door naar hoofdcontent
InformatieDr. C.J. Vaillant Fonds

Dr. C.J. Vaillant Fonds

De Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) heeft een folder gemaakt over het Dr. C.J. Vaillant Fonds. De folder is bedoeld als hulpmiddel om vragen van nabestaanden, over metalen die na de crematie overblijven, te kunnen beantwoorden.

Hoogwaardige metalen zijn geld waard

Bij een crematie blijft de as van de overledene over, en daarnaast vaak ook hoogwaardige metalen. Deze hoogwaardige metalen worden uit de crematie-as verwijderd, bewaard door het crematorium en vervolgens ingezameld en gerecycled als grondstoffen voor verschillende industrieën.

De opbrengst van deze metalen storten crematoria in het Dr. C.J. Vaillant Fonds, het goede doelen fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria. 

In juni 2022 berichte NOS over metalen die achterblijven na de uitvaart: Crematoria halen miljoenen aan metaal uit ovens door hoge grondstofprijzen (nos.nl).

Geld voor goede doelen

Het Dr. C.J. Vaillant Fonds ondersteunt met deze gelden een grote verscheidenheid aan goede doelen en initiatieven. Iedere (ANBI erkende) organisatie kan het Fonds om financiële ondersteuning vragen. 

Het Fonds is vernoemd naar de eerste persoon die in Nederland gecremeerd is: de Schiedamse arts Dr. Christiaan Johannes Vaillant.

Hier vind je de folder die de LVC over het Dr. C.J. Vaillant Fonds heeft gemaakt.