Btw-besluit lijkbezorging 2016

Op de valreep van 2016 heeft de Staatssecretaris van Financiën het besluit van 2013 inzake de btw-vrijstelling van uitvaartdiensten herzien.

Om duidelijkheid te krijgen over het toepassen van de btw-vrijstelling voor lijkbezorging heeft BGNU veelvuldig contact gezocht met het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst.  Er is nu duidelijkheid gegeven inzake twee posten waarover het afgelopen jaar veel discussie is geweest:

  • Rouwadvertenties zijn belast met 21% btw;
  • Vervoer van het stoffelijk overschot is vrijgesteld van btw, als dit gebeurt in het kader van de uitvaart door degene die zich heeft verbonden de hele uitvaartplechtigheid te verzorgen.

In de gesprekken met het Ministerie van Financiën heeft BGNU nadrukkelijk verzocht om de ondernemers die in 2016 wèl het vervoer met btw belast hebben, ongemoeid te laten en niet tot verrekening of naheffing bij deze ondernemers over te gaan. Wij zijn blij dat de Staatssecretaris ons indringende verzoek heeft gehonoreerd (zie de 1e alinea van de tweede bladzijde van het besluit).

Gerelateerde items

Btw-vrijstelling uitvaartdiensten, herziening besluit 2013

Downloaden
  • Datum: 09-01-2017
  • Omschrijving: Download hier het besluit d.d. 28-12-2016 inzake vrijstellingen voor diensten lijkbezorgers, crematoria en exploitanten van begraafplaatsen.