Ga door naar hoofdcontent
Nieuws24-uursverzending rouwpost moet behouden blijven

24-uursverzending rouwpost moet behouden blijven

Donderdag 23 mei 2024

Op 21 mei 2024 zond BGNU een brief aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat om aandacht te vragen voor het behoud van betaalbare 24-uursverzending van rouwpost.

Pleidooi voor behoud 24-uursverzending rouwpost

Op 23 mei 2024 besprak de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat voorstellen voor een nieuwe Postwet. In dat rondetafelgesprek kwamen ook de wettelijke termijnen van postverzending aan de orde.

In de brief die BGNU ter voorbereiding op het rondetafelgesprek aan de leden van de Kamercommissie zond, pleiten we voor het behoud van betaalbare 24-uursverzending van rouwpost. BGNU is van mening dat de frequentie van ten minste zes dagen per week ophalen en bezorgen van rouwbrieven in de wet behouden moet blijven. En dat het van maatschappelijk belang is dat deze rouwservice voor iedereen betaalbaar en daarmee toegankelijk blijft.

Rouwpost hoort bij afscheid

Een rouwbrief of rouwkaart is een essentieel onderdeel van het afscheid van een overledene. Het is een melding van een overlijden, en vaak ook een uitnodiging om de afscheidsceremonie bij te wonen. Voor veel nabestaanden en ontvangers is de rouwbrief ook een tastbaar en persoonlijk aandenken aan de overledene.

Papieren rouwbrief blijft

Een rouwbrief of -kaart is dus niet zomaar een poststuk. En in tegenstelling tot andere vormen van post die sterk digitaliseren, worden rouwbrieven nog steeds als papieren post verzonden en lijkt dat zo te blijven. Natuurlijk verschijnen er ook bij uitvaarten steeds meer digitale communicatievormen. Maar die zijn vooralsnog aanvullend op de papieren rouwbrief.

Snelle bezorging moet behouden blijven

Omdat een rouwbrief- of rouwkaart vaak een uitnodiging voor het bijwonen van de afscheidsceremonie is, is het belangrijk dat die tijdig wordt bezorgd. Veel mensen horen via andere kanalen van een overlijden, maar pas het krijgen van een fysieke kaart is voor hen een signaal dat zij daadwerkelijk voor de uitvaart zijn uitgenodigd.

De aankondigingstijd van een uitvaart is vaak kort en een langere bezorgtermijn vergroot de kans dat de rouwbrief te laat wordt bezorgd. De gevolgen daarvan zijn voor ingrijpend: de uitvaart is mogelijk al geweest en de ontvanger heeft geen afscheid kunnen nemen.

Tenslotte wijst BGNU er in haar brief op dat ouderen – vaak de doelgroep van rouwpost – het beste en soms ook alleen met fysieke post te bereiken zijn.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *