Ga door naar hoofdcontent
NieuwsB-formulier steeds vaker digitaal aangeleverd

B-formulier steeds vaker digitaal aangeleverd

Woensdag 17 augustus 2022

Sinds juni 2022 mogen artsen het B-formulier digitaal inleveren bij het CBS. Van die mogelijkheid wordt steeds meer gebruik gemaakt.

Geen B-formulier bij de overledene

 class=

Huisartsen en verpleeghuisartsen kunnen sinds juni 2022 via de website van Zorgdomein de doodsoorzaakverklaring (B-formulier) digitaal invullen en versturen. Vanuit Zorgdomein is hier aandacht aangegeven en artsen maken steeds vaker gebruik van deze nieuwe mogelijkheid.

Voor jou als uitvaartverzorger of vervoerder betekent dat dus dat je dan bij de overledene geen envelop met de B-verklaring aantreft. En de gemeente verwacht die ook niet meer per se van jou te ontvangen.

Soms wel, soms niet

 class=

Artsen zijn niet verplicht het B-formulier digitaal aan te leveren. Ze kunnen ervoor kiezen om de doodsoorzaak digitaal aan te geven, maar mogen dat ook op de ‘ouderwetse’ papieren manier doen. Je zult dus soms wel, soms niet de doodsoorzaakverklaring bij de overledene aantreffen.

Het CBS verwacht dat de papieren B-verklaringen in de komende jaren geleidelijk aan plaats gaan maken voor de digitale aangifte. Als uitvaartverzorger of vervoerder zul je dus steeds vaker alleen de A-verklaring aantreffen.

Privacy

 class=

De nieuwe digitale manier van werken is het gevolg van een aanpassing van de Wet op de Lijkbezorging waarmee de Tweede en Eerste kamer in de zomer 2021 instemden. De digitalisering betekent voor artsen een tijdsbesparing, en het zorgt ervoor dat de privacy beter geborgd is.

Het CBS geeft aan dat de papieren doodsoorzaakverklaringen soms open gemaakt zijn, als ze door de gemeente in ontvangst worden genomen. Dat druist in tegen het medische beroepsgeheim en mag dus niet. Het openen van de gesloten enveloppe met het B-formulier door onbevoegden is strafbaar.

Meer weten?

  • Het CBS geeft op haar websiteinformatie voor artsen en gemeenten over het indienen van de doodsoorzaakverklaring.
  • Artsen vinden informatie over het digitaal indienen van de doodsoorzaakverklaring op de website van Zorgdomein.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *