Ga door naar hoofdcontent
NieuwsBericht van het ministerie

Bericht van het ministerie

Vrijdag 5 juli 2024

BLOG

Vanochtend kwam het dan. Een bericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken over de langverwachte en gewenste consultatieronde: de eerste keer dat we gaan zien wat er nu allemaal in de nieuwe Wet op de lijkbezorging gaat veranderen. Maar de strekking van het bericht is: we halen de eerste helft van het jaar niet.

Het conceptwetvoorstel is ambtelijk gereed zo schrijven ze, maar het heeft nog wel de instemming van drie nieuwe ministers nodig, die van Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En die treden naar verwachting op 2 juli aan. Let wel: een jaar na de val van het vorige kabinet!

In de branche hoor ik gemopper op de snelheid waarmee de herziening van de wet plaatsvindt. Maar is dit erg? Voor ondernemers die vooruitlopend op een wetswijziging al hebben geïnvesteerd in een resomator wel. Maar als je het aan mij vraagt heb ik liever een herziening die langer duurt en waarin meer gewenste aanpassingen zijn meegenomen dan een snelle met weinig verbeteringen. Want na deze herzieningsronde zal de aandacht voor deze wet weer veel minder zijn. Deze lange behandeling heeft ons als uitvaartbranche in ieder geval de tijd en de reden gegeven om steeds beter samen te werken.

Maar wat als in de consultatie blijkt dat het lang heeft geduurd én dat er weinig echte verbeteringen zijn opgenomen? Dan moeten we flink aan de bak.

Met alle samenwerkende verenigingen in de sector gaan we dan op politieke tournee. We organiseren een werkbezoek voor de nieuwe minister van BZK maar ook werkbezoeken voor de relevante leden van de Tweede Kamer. Werkbezoeken per fractie rondom de woonplaats van die Kamerleden. Om ze kennis te laten maken met onze mooie branche. Om ze te laten zien hoe we werken en wat we nodig hebben van de overheid. Om zo te zorgen dat de gewenste aanpassingen alsnog in de wet komen.

Wil je hieraan meewerken? Mail me op info@bgnu.nl.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *