Bijscholing: het beste wat je kan overkomen
Dinsdag 27 juni 2023Dat BGNU scholing, na- en bijscholing van onschatbare waarde vindt, hoeven we niet meer te vertellen. Toch doen we het, want te vaak horen we geluiden als “het is zo’n gedoe”, “we hebben er momenteel geen tijd voor” en “verplichte bijscholing werkt niet”. Ontzettend jammer, want: (bij)scholen werkt wel!
BGNU stond aan de wieg van het Keurmerk Uitvaartzorg en het NaVU. We vinden kwaliteit belangrijk, en kwaliteit in de uitvaartzorg betekent: goed opgeleide medewerkers die hun vaardigheden in de praktijk toepassen. Zorgen dat je als uitvaartbedrijf zulke goede medewerkers hebt, is een belang van en een taak voor jouw uitvaartbedrijf, en je medewerkers. Maak je structureel werk van bijscholing, dan kan dat beloond worden met de titel RU, Register Uitvaartverzorger. Daarmee toon je dat je trots bent op je vak en je laat zien dat je kennis als uitvaartverzorger up-to-date is, en dat straalt natuurlijk ook af op het uitvaartbedrijf waarvoor je werkt.
Bijscholen is belangrijk
Maar even terug: is na- en bijscholen echt zo belangrijk? Ja!
- Medewerkers die van de hoed en de rand weten, die overzicht hebben over een breed palet aan mogelijkheden, die gemakkelijk en goed contact leggen met hele verschillende nabestaanden: dat zijn de mensen die ervoor zorgen dat de klanten van jouw uitvaartbedrijf tevreden klanten zijn. En dat jouw uitvaartbedrijf zich kan onderscheiden.
- Medewerkers die openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, en zich blijven bijscholen zorgen dat jouw bedrijf met de tijd meegaat en niet alleen nu maar ook in de toekomst een relevante positie in de markt inneemt.
- Medewerkers die zich bijscholen, leveren daarmee een belangrijk bijdrage aan hun duurzame inzetbaarheid: goed voor die medewerkers, maar ook goed voor jouw uitvaartbedrijf. Zo blijft je uitvaartonderneming een aantrekkelijke werkgever.
- Niemand wil dag in dag uit, jaar in jaar uit hetzelfde “kunstje” herhalen. Wat is er leuker dan je vak op de voet te volgen en je bij te scholen om je vaardigheden te verbreden.
BGNU helpt
Om haar leden (en hun medewerkers) te helpen biedt BGNU haar leden verschillende manieren om hun kennis te verbreden. Natuurlijk via de BGNU-website waar over tal van onderwerpen informatie te vinden is, maar ook via verschillende (voor leden kosteloze) bijeenkomsten – digitaal en fysiek – waar je laagdrempelig kennis kunt opdoen. Deelname aan veel van die bijeenkomsten levert ook PE-punten op, zodat we je ook helpen om punten te verzamelen om als Register Uitvaartverzorger geregistreerd te blijven staan.
De titel RU is in de afgelopen jaren steeds bekender geworden en legt steeds meer gewicht in de schaal. BGNU is daar blij mee. En roept organisaties op om hun aanbod goed toegankelijk en vindbaar te maken voor uitvaartverzorgers. Bijvoorbeeld door het op te nemen op de website van NaVU, en natuurlijk is het belangrijk dat opleidingen gemakkelijk te volgen zijn voor drukke mensen zoals uitvaartverzorgers.
Cao Fonds Uitvaartbranche helpt
Wist je trouwens dat ook het Cao Fonds Uitvaartbranche een bijdrage kan leveren aan scholing? Het Fonds subsidieert trainingen, opleidingen, programma’s en instrumenten (kortweg: TOPI) ter bevordering van duurzame inzetbaarheid. Het Fonds richt zich op de duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers in de uitvaarzorg. Niet alleen uitvaartverzorgers, maar bijvoorbeeld ook medewerkers in de postmortale zorg.
Bijscholing: ook voor postmortale zorg
Ook voor hen is blijven scholen belangrijk. Zowel met het oog op hun duurzame inzetbaarheid, als met het oog op de kwaliteit van de postmortale zorg. BGNU is van mening dat niet iedereen alles met een overleden lichaam zou moeten mogen doen. Samen met de andere organisaties binnen Uitvaartorganisaties Nederland (BRANA, FKB, LBvR, LVC, Nardus, Netwerk Uitvaartvernieuwers, VMG/BOPMZ en VTU) heeft BGNU daarom de minister van BZK opgeroepen om eisen te stellen aan wie invasieve handelingen bij een overledene mogen uitvoeren.
Postmortale zorg is belangrijk werk en het is een vak dat kennis en kunde vraagt. Daar mag wel wat vaker bij stilgestaan worden. Net als bij wat postmortale zorgmedewerkers nodig hebben om trots op hun vak te zijn en hun vak goed te kunnen blijven doen. Goed geregelde bijscholing bijvoorbeeld!
Reacties