Ga door naar hoofdcontent
NieuwsCrypto-nalatenschap goed geregeld?

Crypto-nalatenschap goed geregeld?

Dinsdag 8 maart 2022

Bitcoin, Ethereum en andere crypto-valuta hebben een grote vlucht genomen. Meer dan 1,6 miljoen Nederlanders hebben – samen zo’n 900 miljoen euro – belegd in crypto’s. Als die mensen overlijden, laten zij een waardevolle erfenis na. Maar lang niet iedereen heeft dat goed geregeld.

Versleutelde valuta

 class=

Crypto-valuta zijn geen munten die door banken worden uitgegeven, maar versleutelde digitale informatie. Om bij crypto’s te kunnen komen en ze te verhandelen zijn wachtwoorden nodig. Zonder een zogenaamde private key kan een crypto-bezitter niets.

Wie crypto-valuta heeft aangeschaft, gaat uiteraard zorgvuldig om met zijn wachtwoorden daarvoor. Maar wat als een crypto-bezitter overlijdt?

Crypto-nalatenschap vaak niet goed geregeld

Digital Funeral Professionals (DFP) heeft op een rij gezet hoe Nederlanders met hun crypto-valuta omgaan:

  • 10 procent van de Nederlanders weet niet dat hun partner cryptomunten bezit;
  • zo’n 40 procent van de crypto-bezitters heeft niets geregeld voor de overdracht van de crypto’s bij overlijden;
  • slechts 22 procent van de crypto-bezitters heeft een testament, en maar 3 procent heeft daarin vastgelegd wat er met de crypto-valuta moet gebeuren.

Geen private key, geen erfenis

 class=

Erfgenamen die niet over het wachtwoord van crypto-valuta beschikken, kunnen er niets mee doen: de crypto-nalatenschap vervalt dan. En erfgenamen die niet weten dat de overledene crypto’s bezat, zullen niet snel op zoek gaan naar hoe en waar het wachtwoord werd bewaard. Kortom: het is belangrijk dat crypto-bezitters hun nabestaanden goed informeren en actie ondernemen zodat erfgenamen over de private key kunnen beschikken.

Meer bekendheid voor crypto-nalatenschap

Wil je mensen wijzen op het belang van tijdig stil staan bij een crypto-nalatenschap, wijs hen dan op dit artikel op de website van BGNU. 

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *