Ga door naar hoofdcontent
NieuwsExameninstituten uitvaartbranche gaan samen

Exameninstituten uitvaartbranche gaan samen

Dinsdag 3 januari 2023

Per 1 januari 2023 zijn de activiteiten van de STIVU (Stichting Vakexamens Uitvaartzorg) overgedragen aan NaVU (Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg). De stap past bij de wens van beide organisaties om de vakexamens overzichtelijker te organiseren. Door het samengaan ontstaat een vakexamen dat de ervaring en expertise van STIVU op het gebied van opleidingen combineert met de geaccrediteerde examens van NaVU.

Behoefte vanuit de branche

 class=

Het overdragen van de activiteiten door STIVU is grondig voorbereid. De beslissing is twee jaar geleden genomen vanwege de constatering dat twee exameninstituten in een kleine branche als de uitvaartbranche inefficiënt is. Secretaris Herman Wormgoor van STIVU: “Uit onze gesprekken met uitvaarondernemers blijkt dat de branche behoefte heeft aan eenduidigheid door de examens te concentreren bij één organisatie. Ook voor examenkandidaten wordt het duidelijker, nu er één vakdiploma uitvaartzorg zal zijn.” Voorzitter Matthijs de Gee van NaVU: “We werken hard aan een soepele integratie door examinatoren en andere specialisten van STIVU te betrekken en gebruik te maken van hun kennis en ervaring. Daardoor ontstaat een sterke organisatie met veel expertise.”

Soepele overgang

Om de overgang goed te laten verlopen, krijgen uitvaartverzorgers die hun STIVU-diploma niet langer dan zeven jaar geleden hebben behaald recht op een NaVU-diploma. Daarnaast is vastgelegd dat er geen (entree) voorwaarden zullen komen voor examenkandidaten. Iedereen die denkt aan de exameneisen te kunnen voldoen heeft toegang tot het examen. De vooropleiding, de organisatie waarvoor men werkt en of die organisatie is aangesloten bij een brancheorganisatie of keurmerk zijn voor de toegang tot het examen niet relevant. Voor de kandidaten die hun huidige examens via STIVU hebben vastgelegd verandert er niets. STIVU zal deze examens afnemen zoals met de kandidaten is overeengekomen. Per 1 januari 2023 laat STIVU geen nieuwe kandidaten meer tot de examens toe.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *