Gedragscode voor alternatieve financiers
Maandag 22 oktober 2018Aanbieders van non-bancaire financiering hebben zich verenigd in een nieuwe brancheorganisatie, de Stichting MKB Financiering. Een gedragscode gaat de kwaliteit van alternatieve financieringsvormen verbeteren. Ook ondernemers in de uitvaartbranche kunnen daar hun voordeel mee doen.
Non-bancaire financiering

De markt voor alternatieve financiering groeit. In 2018 wordt er naar verwachting ongeveer één miljard euro aan non-bancaire financiering verstrekt en in de komende drie jaar denkt de sector zeker vijf miljard euro te financieren. Het aandeel van deze manier van financieren kan daardoor in 2021 tot 20 procent (en 25.000 ondernemingen) gegroeid zijn en zal, waar het om financiering voor kleinere ondernemingen gaat, waarschijnlijk hoger zijn.
Er komen dan ook steeds meer aanbieders van alternatieve financieringsvormen op de markt. Dat is interessant voor mkb-ondernemers, die hier financiering kunnen zoeken die banken niet bieden, en ook ondernemers in de uitvaartverzorging kunnen daarmee hun voordeel doen. Maar het wordt ook steeds lastiger om de meest passende financiering in dit alternatieve circuit te vinden.
Zelfregulering
De Stichting MKB Financiering is een initiatief van tien marktpartijen die verschillende financieringsvormen aanbieden. Doel van de stichting is om meer professionele non-bancaire financiers van het mkb aan zich te binden en zo de sector middels zelfregulering verder te professionaliseren.
Gedragscode
De Stichting werkt momenteel aan een gedragscode waaraan alle participanten in de Stichting zich committeren. De verwachting is dat de Stichting MKB Financiering haar gedragscode eind 2018 publiceert.
In de gedragscode wordt vastgelegd dat de partners van de Stichting MKB Financiering bij het verstrekken van financiering de belangen van ondernemers respecteren zodat het mkb duurzaam kan groeien. Communicatie richting ondernemers moet correct en duidelijk zijn, en mag niet misleiden.
Ook is de Stichting MKB Financiering in gesprek met het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) om zo gemakkelijke klachtafhandeling mogelijk te maken.
Uitvaartondernemers aan zet?

Voor groei van mkb-ondernemingen is meer nodig dan alleen voldoende financiering. In een eigen onderzoekje concludeert MKB Servicedesk dat de ondernemer vaak zelf het obstakel voor bedrijfsgroei is. Uit de scan waarmee ondernemers kunnen testen in hoeverre hun onderneming klaar is voor groei scoren de deelnemers gemiddeld goed waar het gaat om financieel inzicht en marketing en communicatie, maar komen personeel en organisatie, strategie en de eigen capaciteiten van de ondernemer er minder goed vanaf.
BGNU gaf op 3 oktober 2018 alvast een aanzet om na te denken over een strategie in de uitvaartbranche voor de wat langere termijn. Toen ging Marieke van der Weiden tijdens het BGNU NetwerkEvent in op de uitvaart van de toekomst, waarin uitvaartdienstverlening wel eens veel meer aan A-merken gekoppeld zou kunnen zijn, dan nu het geval is.
Reacties