Ga door naar hoofdcontent
NieuwsGeen coronavaccinatieronde voor uitvaartmedewerkers

Geen coronavaccinatieronde voor uitvaartmedewerkers

Donderdag 10 augustus 2023

Zorgmedewerkers kunnen zich dit najaar waarschijnlijk weer laten vaccineren tegen corona. Zou dat niet ook voor medewerkers in de uitvaartzorg moeten gelden? BGNU ging ermee aan de slag. Het ministerie van VWS is van mening dat dit niet nodig is.

Advies over coronavaccinaties

 class=

Onlangs kwam in het nieuws dat de Gezondheidsraad het kabinet adviseert om ouderen en mensen die behoren tot medische risicogroepen dit najaar opnieuw de mogelijkheid te bieden om zich te vaccineren tegen corona. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan covid-19 immers nog steeds leiden tot ziekenhuisopname en sterfte. Ook zorgmedewerkers zouden voor die coronavaccinatie in aanmerking moeten komen. Waarom dan niet medewerkers in de uitvaartzorg, vroeg een van onze leden zich af.

Veel contacten, ook met ouderen

Een terechte vraag: medewerkers in de uitvaartzorg komen immers ook met veel mensen in aanraking, waaronder ouderen en kwetsbaren. BGNU heeft het onderwerp coronavaccinaties voor werkers in de uitvaartbranche daarom bij het ministerie van BZK aangekaart en gevraagd of er voor uitvaartzorgmedewerkers die dat willen vaccins beschikbaar kunnen komen.

Coronavaccinaties voor uitvaartverzorgers niet nodig

Vanuit het ministerie van BZK is onze vraag doorgespeeld aan VWS en daar geeft men aan dat vaccinatie van medewerkers in de uitvaartzorg niet nodig is. Een extra herhaalvaccinatie aan mensen buiten de risicogroepen en zorgmedewerkers die direct contact met hen hebben, draagt relatief weinig bij aan extra bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte.

Ernstige ziekte voorkomen

Het belangrijkste doel van het Covid-19-vaccinatieprogramma is om ernstige ziekte en sterfte te voorkomen bij mensen die door hun leeftijd of onderliggend lijden een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van Covid-19. Mensen van 60 jaar en ouder en mensen uit medische risicogroepen lopen daarvoor het grootste risico en zij hebben dan ook veel baat bij een extra vaccinatie om hun bescherming op peil te brengen. De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat vaccinatie van gezonde volwassenen en kinderen niet nodig is, maar adviseert wel om zorgmedewerkers te vaccineren ter bescherming van kwetsbare mensen met wie ze in contact komen tijdens hun werk.

Gezondheidswinst en bijwerkingen afwegen

Gezonde volwassenen en kinderen hebben één of meerdere vaccinaties gehad en/of een infectie doorgemaakt en daarmee een zekere immuniteit opgebouwd. Een extra herhaalvaccinatie draagt dan relatief weinig bij aan extra bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte. VWS schrijft daarover: 

“Voor gezonde volwassenen en kinderen is een extra prik op dit moment niet nodig. Het betreft een medische handeling waarbij altijd een afweging moet worden gemaakt in het behalen van gezondheidswinst en het risico op bijwerkingen. Voor gezonde mensen valt die afweging anders uit dan voor risicogroepen. Dat is dan ook de reden dat ervoor is gekozen om geen extra (beroeps)groepen in aanmerking te laten komen voor een herhaalvaccinatie. De reden dat zorgmedewerkers wél in aanmerking komen, is ter bescherming van hun kwetsbare patiënten.”

Uiteraard komen uitvaartverzorgers die tot een risicogroep behoren, wel in aanmerking voor een Covid-19-vaccinatie.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *