Ga door naar hoofdcontent
NieuwsGezondheidsraad kijkt (weer) naar veraarden en resomeren

Gezondheidsraad kijkt (weer) naar veraarden en resomeren

Woensdag 26 februari 2025

Op 21 februari 2025 heeft minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Gezondheidsraad gevraagd om (opnieuw) te adviseren over veraarden en resomeren als nieuwe vormen van lijkbezorging.

Eerder advies in 2020

In het kader van de herziening van de Wet op de lijkbezorging heeft de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Gezondheidsraad op 17 januari 2019 gevraagd om advies over de toelaatbaarheid van nieuwe vormen van lijkbezorging zoals alkalische hydrolyse (resomeren) en humaan composteren (veraarden). Dat advies lag er op 25 mei 2020.

Pilot veraarden in Duitsland

De Gezondheidsraad adviseerde toen positief over resomeren. Die bestemming van het lichaam zou in een moderne Wet op de lijkbezorging opgenomen kunnen worden. Over veraarden kon de Gezondheidsraad toen nog geen oordeel vellen: daarover was op dat moment onvoldoende informatie beschikbaar.

Dat ligt nu anders. In Duitsland wordt nu immers al volop getest met het veraarden. De minister heeft daarom Gezondheidsraad gevraagd om opnieuw te adviseren over de toelaatbaarheid van veraarden.

Blij met adviesvraag

Uitvaartorganisaties Nederland, waar BGNU aan deelneemt, is blij dat de minister serieus laat kijken of veraarden als nieuwe vorm van lijkbezorging in de toekomstige Wet bestemming lichamen overledenen opgenomen kan worden. Het vergroot de mogelijkheden voor mensen om een bestemming voor hun lichaam te kiezen die bij hen past. Daarbij is zorgvuldigheid belangrijk. Samen met de Stichting Veraarden zal Uitvaartorganisaties Nederland het ministerie daarom van informatie voorzien.

Nieuwe informatie over resomeren

De minister heeft de Gezondheidsraad ook gevraagd om het eerdere advies over resomeren te actualiseren als daar aanleiding voor is. Naar mening van de minister zou die er kunnen zijn omdat er nieuwe informatie beschikbaar is. Ze wijst daarbij op het onderzoek dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren naar de milieubelasting van verwerkingsmethoden van effluent, en op de kansen en risico’s waar tijdens de consultatie van het wetsvoorstel bestemming lichamen overledenen op is gewezen.

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *