Herziene richtlijn Rouw gepubliceerd!
Donderdag 13 oktober 2022De zorg rondom het overlijden, inclusief de week waarin de uitvaartverzorger betrokken is, is onderdeel van de rouwverwerking. De informatie in de herziene richtlijn Rouw is daarom niet alleen waardevol voor de palliatieve zorg, maar ook voor uitvaartverzorgers.
De richtlijn Rouw is een van de richtlijnen voor de palliatieve zorg, en bevat informatie over hoe je rouw herkent bij zieken en hun naasten en hoe je ermee om kunt gaan. Dat is ook waardevolle informatie voor uitvaartprofessionals die rond een overlijden met deze mensen in aanraking komen.
Praktische informatie over rouw
De herziene richtlijn (de eerdere richtlijn dateerde uit 2010) is onder leiding van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) gemaakt. Daarbij is uitgegaan van de knelpunten die zorgprofessionals in de praktijk ervaren. Ook is de input van patiënten en naasten, en van een klankbordgroep waaraan ook BGNU heeft deelgenomen, in de richtlijn verwerkt. De richtlijn heeft dan ook een heel praktische insteek.
In de herziene richtlijn staan adviezen over hoe volwassen patiënten en hun naasten geholpen kunnen worden bij het rouwen; onder andere door verwijzingen naar praktische online informatie. Dat geldt ook voor rouw bij minderjarige naasten. De richtlijn geeft concrete handvatten en tips en/of verwijst daarnaar.
Lees de richtlijn Rouw!
De herziene richtlijn Rouw kun je vinden op de website palliaweb.nl. Een samenvatting van de richtlijn kun je bestellen of downloaden in de webshop van IKNL.
Meer informatie over rouw en ondersteuning rond dat thema (middelen, scholing) lees je op de themapagina over rouw op Palliaweb.
Voor patiënten en (aanstaande) nabestaanden is over dit onderwerp veel informatie te vinden op de website Overpalliatievezorg. Je kunt hen wijzen op:
- Over rouw bij nabestaanden
- Over rouw bij kinderen
- Over rouw voor de dood
Reacties