Ga door naar hoofdcontent
NieuwsHoe zit het ook alweer met vervoerskosten …

Hoe zit het ook alweer met vervoerskosten …

Woensdag 23 maart 2022

In december 2021 publiceerde de Nationale Ombudsman een rapport waarin hij aangaf dat politie nabestaanden moet laten beslissen over het vervoer van de overledene na een ongeluk. De klacht die aanleiding was voor dit rapport had uiteraard ook een financiële kant. Hoe zit het ook al weer met de kosten voor het vervoer van een overledene als politie daartoe opdracht geeft?

Klacht bij Nationale Ombudsman

 class=

Aanleiding voor het rapport dat de Nationale Ombudsman in december 2021 publiceerde was een klacht over het besluit van de politie om een man die bij een verkeersongeluk was overleden over te brengen naar een politiemortuarium. Het lichaam was op dat moment vrijgegeven door de officier van justitie en de nabestaanden waren in beeld. De nabestaanden waren van mening dat politie hen had moeten betrekken bij het vervoer van de overledene en dat politie de kosten voor het ongevraagde transport naar het politiemortuarium moet vergoeden.

Nabestaanden betrekken

 class=

De Nationale Ombudsman gaf hen daarin gelijk: de politie had de nabestaanden bij de keuze voor het vervoer moeten betrekken en hen laten (mee)beslissen. Hij oordeelde dat de politie zich niet gehouden heeft aan haar eigen richtlijn voor het vervoer van overledenen en aan de oproep die hij eerder deed aan politie en justitie om de zorg aan nabestaanden na een misdrijf, ongeluk of zelfmoord te verbeteren.

Voor wiens rekening komt politievervoer?

 class=

De situatie die zich in het geval van deze klacht voordeed, is maar een van de mogelijke scenario’s waar politie betrokken is rond een overlijden. Ook bij een mogelijk misdrijf of zelfmoord wordt de politie ingeschakeld en wordt onderzocht of er sprake is van een natuurlijke dood of niet. De overledene wordt dan soms overgebracht naar een politiemortuarium. Bijvoorbeeld omdat het overlijden in de openbare ruimte plaatsvond, of omdat dat nodig is voor onderzoek van het lichaam. Voor wiens rekening de kosten komen die daaraan verbonden zijn, lees je in dit artikel.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *