Ga door naar hoofdcontent
NieuwsIn gesprek over lijkschouw

In gesprek over lijkschouw

Woensdag 31 juli 2024

In haar reactie op de mediaberichten over lijkschouw gaf BGNU het al aan: we willen graag in gesprek over de uitgestelde lijkschouw na een verwacht overlijden in verzorgingsinstellingen. BGNU heeft daarom de daad bij het woord gevoegd en verschillende artsenorganisaties aangeschreven.

In gesprek met Verenso over lijkschouw

In een mail op 25 juli 2024 brengt BGNU de problematiek onder de aandacht van verschillende artsenorganisaties en ministeries. Daarop is ook al een eerste positieve reactie ontvangen. Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) geeft aan graag het gesprek met BGNU te voeren. In verband met vakanties zal dat niet eerder dan het eind van de zomer worden.

Artikelen over lijkschouw maken veel los

Dagblad Trouw schreef op 22 juli twee artikelen over het schouwen na een verwacht overlijden in verpleeg- en verzorgingshuizen. BGNU werkte daaraan mee en reageerde onder andere bij de NOS en EditieNL op de problemen. Ook ontving BGNU reacties van nabestaanden die met late lijkschouw werden geconfronteerd. Een extra reden om contact te zoeken met de artsenorganisaties en met hen in gesprek te gaan.

Verenso geeft aan dat de artikelen in Trouw ook bij haar leden het nodige hebben opgeroepen. De vereniging van specialisten ouderengeneeskunde heeft daarom een reactie op haar website geplaatst.

Late lijkschouw: niet wenselijk en niet goed uitgevoerd

In de Richtlijn ‘Lijkschouw door behandelend artsen’ die door artsenorganisaties gezamenlijk is ontwikkeld, is over de lijkschouw opgenomen: “De lijkschouw dient uiterlijk binnen 3 uur na de melding te worden verricht. Indien een cliënt in een verpleeghuis of soortgelijke zorginstelling tussen 23.00 uur en 7.00 uur overlijdt, het om een verwacht overlijden gaat en de familie geen bezwaar heeft, mag de specialist ouderengeneeskunde de overledene de daarop aansluitende ochtend, maar uiterlijk 8.00 uur, schouwen.”

BGNU vindt uitgestelde lijkschouw onwenselijk. Maar los daarvan wordt de regel daarvoor in de praktijk niet goed uitgevoerd. “Aan nabestaanden wordt niet gevraagd of zij bezwaar hebben en ook de uiterste termijn van 8.00 uur wordt vaak niet gehaald”, aldus Brigitte Wieman in haar bericht aan de artsenorganisaties.

Geen directe partij

De lijkschouw wordt uitgevoerd door artsen en de gedupeerden van late schouw zijn de nabestaanden. Uitvaartorganisaties zijn dus geen directe partij in deze kwestie.

Maar nabestaanden hebben na de lijkschouw vaak geen contact meer met de schouwarts. Wel met hun uitvaartverzorger. Daarom vindt BGNU het belangrijk om de stem van nabestaanden naar voren te brengen.

Wil je je ervaringen rond uitgestelde lijkschouw in verpleeg- en verzorgingshuizen met ons delen? Stuur dan een email aan info@bgnu.nl.

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *