Ga door naar hoofdcontent
NieuwsKerstboom of CAO?

Kerstboom of CAO?

Zaterdag 1 juli 2023

BLOG

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar het heeft even geduurd voor ik alle bepalingen in de CAO Uitvaartbranche goed vatte. Het sluiten van cao’s is ooit zelfs mijn vak geweest, maar hoe puzzel je jezelf door regels als

in elke aaneengesloten periode van 28 maal 24 uren ten minste 14 maal een periode van 24 aaneengesloten uren geen beschikbaarheidsdienst en 2 maal een aaneengesloten periode van 48 uren noch arbeid noch beschikbaarheidsdienst’

?

En als je al die regels dan begrijpt, lukt het je dan om ze toe te passen in de dagelijkse hectiek?

Voor een kleine bedrijfstak hebben we een aardig grote en ingewikkelde cao opgetuigd. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voor goede voorzieningen, zorg, beloning en keuzes. En ik snap dat formuleringen juridisch houdbaar moeten zijn. Maar wat als weinigen nog maar kunnen volgen wat er nu eigenlijk afgesproken en geregeld is? Dan slaan we met elkaar de plank toch mis?

Blij ben ik daarom dat alle partijen die tot nu toe betrokken waren bij onze cao, deze willen vereenvoudigen. Een cao die je leest in 5-10 minuten en direct begrijpt. Is dat geen lonkend perspectief?

Heel benieuwd ben ik naar welke artikelen daarbij zeker aangepakt moeten worden. Welke regels knellen in de praktijk of zijn onnodig ingewikkeld opgeschreven? Voed ons. Nu is het moment want de gesprekken voor de nieuwe cao zijn weer alweer opgestart.

En hoe mooi zou het zijn voor iedereen als met Kerst 2024 gewoon alleen de kerstboom weer is opgetuigd en niet onze cao. Met wat hulp vanuit het Cao-Fonds gaat dat vast lukken.

P.S. Wat het Cao-Fonds betreft: binnenkort wordt de bijdrage voor dit fonds weer geïnd bij alle uitvaartbedrijven met personeel.

Brigitte Wieman
directeur BGNU