Ga door naar hoofdcontent
NieuwsLobbyen: schadelijk of nuttig?

Lobbyen: schadelijk of nuttig?

Vrijdag 8 november 2024

BLOG

In mijn werk voel ik me vaak een duizendpoot. Op een werkdag schakel ik gerust van btw-vrijstelling naar cao, en van stralingsgevaar naar persmoment of ledenbezoek. Toch zou je veel van mijn werk kunnen scharen onder de noemer: lobbyen. En laat dat nu net de laatste jaren in een kwaad daglicht zijn komen te staan. Terecht of onterecht?

Afkeuring omdat een oud politicus gaat werken voor een belangenclub. Boeken en artikelen die lobbyisten afschilderen als eenzijdige manipulators met negatieve intenties. De beeldvorming over lobbyisten is niet best.

Zo jammer.

Want ik zie en doe dat anders. Lobbyen je stem laten horen.  Relevante praktijkervaring en inzichten delen met de mensen die beslissingen moeten nemen over zaken die ons allemaal aangaan. Hoe beperkt zou de kijk van deze beleidsmakers en beslissers zijn, als zij niet gevoed worden vanuit de buitenwereld? Niet vreemd dan ook dat die andere term voor inbreng vanuit buiten: ‘participatie’ juist als heel belangrijk en positief wordt ervaren. Waar gaat het dan mis met het lobbyen?

Lobbyen is het overbrengen van je punten, zo duidelijk mogelijk. Veel meer mensen en organisaties zouden dit mijns inziens moeten doen, daar worden plannen en beslissingen beter van! Het is vervolgens aan de beslissers en de beleidsmakers om alle inbreng te wegen en besluiten te nemen. De schimmigheid voorkom je door bij je besluit  de inbreng en je afwegingen inzichtelijk te maken. Zo neem je iedereen mee in het proces.

Want hoe zou het zijn gelopen in 2018 met het plan om de dividendbelasting af te schaffen als de toenmalige regering deze aanpak en openheid had gekozen? Dan was in ieder geval duidelijk geworden dat het het kabinet was geweest die een beslissing had genomen en niet de multinationals.

En daarom ben ik ook blij in de memorie van toelichting van de nieuwe Wet bestemming lichamen van overledenen vaak het woord Uitvaartorganisaties Nederland (UN) terug te lezen. De toelichting geeft onze UN-punten en -argumenten duidelijk weer en stelt waarom er wel of niet iets meegedaan is. Zo hoort het.

Dat betekent overigens niet dat wij het eens zijn met alle afwegingen. Maar daar kunnen wij nu weer mooi onze stem over laten horen!

Brigitte Wieman-de Wit
Directeur BGNU

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *