Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMeet & Greet, en veraarden

Meet & Greet, en veraarden

Woensdag 5 april 2023

BGNU organiseerde op 28 maart 2023 een Meet & Greet voor ondernemers uit het zuiden van ons land. De deelnemende uitvaartondernemers hadden voldoende gespreksstof: Immanuel Baan presenteerde de mogelijkheden die veraarden kan bieden.

Hapje, drankje en een heleboel gespreksstof

Tijdens de Meet & Greets die BGNU organiseert, ontmoeten uitvaartondernemers uit de regio elkaar in een informele setting. Op dinsdag 28 maart was die setting in Weert. Behalve voor een gezellige locatie, een hapje en een drankje, en PE-punten voor Register Uitvaartverzorgers, zorgde BGNU ook voor ruim voldoende gespreksstof: welke mogelijkheden kan veraarden (humaan composteren) bieden?

Transformeren tot aarde

Uitvaartondernemer Immanuel Baan is een van de trekkers in de uitvaartbranche die onderzoeken of veraarden (humaan composteren) een toevoeging kan zijn voor de lijkbezorgingsmethoden die in Nederland zijn toegestaan. Eind februari bezocht hij Meine Erde in Duitsland – pioniers in de transformatie van overledene tot aarde – en dat was een goede aanleiding om dit onderwerp verder uit te diepen.

Vraag naar veraarden

 class=

Veraarden heeft de interesse van de uitvaartbranche, zo bleek al bij de aanmeldingen voor de Meet & Greet. BGNU-leden meldden zich aan, maar ook niet-leden; de ‘oude garde’ nam deel, maar ook de nieuwe generatie was meegekomen. De presentatie van Immanuel Baan had de aandacht getrokken en maakte veel vragen los. Humunisatie vindt plaats in een cocon en duurt zo’n 40 dagen; hoe richt je de capaciteit in? En wat mag en kan er met de gevormde aarde gebeuren?

Die praktische vragen beletten de aanwezigen niet om positief tegenover veraarden te staan. Als het wettelijk mogelijk wordt, dan is er zeker vraag naar, zo was het algemene beeld. Een snelle peiling onder de aanwezigen leerde dat zij deze vorm van lijkbezorging unaniem ondersteunen.

Veraarden in de Wet op de lijkbezorging

Ook BGNU vindt dat veraarden een respectvolle manier van lijkbezorging kan zijn. Wij zetten ons er dan ook voor in om die op korte termijn in Nederland mogelijk te maken. Samen met de andere brancheverenigingen binnen Uitvaartorganisaties Nederland staat BGNU achter deze techniek en vragen wij daar in het kader van de modernisering van de Wet op de lijkbezorging aandacht voor in politiek Den Haag.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *