Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMinister Ollongren bezoekt de uitvaartbranche

Minister Ollongren bezoekt de uitvaartbranche

Woensdag 10 juni 2020

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bracht woensdag 10 juni 2020 een werkbezoek aan de uitvaartbranche in Dordrecht. Zij bezocht D&O Uitvaartverzorging en sprak op Begraafplaats Essenhof – in verband met corona vond het werkbezoek buiten plaats – met een tiental uitvaartprofessionals.

Minister Ollongren is de uitvaartbranche dankbaar voor hun inzet: ‘De impact van het coronavirus op de uitvaartbranche is groot. Het aantal overledenen nam fors toe, daarnaast bracht het ook zorgen voor de gezondheid van eigen medewerkers. Door de maatregelen om het virus te bestrijden was en is het bovendien niet mogelijk om een uitvaart te organiseren die de overledenen en nabestaanden voor ogen hadden.’

Het werkbezoek van de minister duurde drie kwartier. Ollongren liet zich informeren over hoe de uitvaartbranche omgaat met de coronapandemie en sprak rechtstreeks met mensen die in de begintijd van de pandemie in coronahaard Uden de uitvaarten verzorgden, zoals uitvaartverzorger Ton Claassen, overledenenverzorger Richelle Kleijngeld en crematoriummanager Kee Ceelen.

Goed afscheid

 class=

Harry de Jong, directeur van familiebedrijf D&O-Uitvaartverzorging, gevestigd op het terrein van gemeentelijke begraafplaats en crematorium De Essenhof, verwelkomde de gasten.

Tijdens een wandeling over de begraafplaats gaven Heidi van Haastert (bestuursteam coronavirus) en Joris Huizinga (vereniging van mortuariumbeheerders) aan voor welke dilemma’s zij stonden om de RIVM-richtlijnen in brancheadviezen om te zetten, daarbij balancerend tussen zo min mogelijk risico voor uitvaartmedewerkers en bezoekers van uitvaarten, en een zo goed mogelijk rouwproces voor nabestaanden.

Ollongren sprak met een breed scala van uitvaartwerkers, vanuit de postmortale zorg tot en met de nazorg.

Cruciaal

 class=

Tijdens het gesprek vroeg de branche aandacht voor de status van cruciaal beroep. Ton Claassen: “Heel fijn dat de minister nu aandacht schenkt aan onze branche, maar in het begin van de crisis heb ik die wel gemist. Gelukkig hadden wij goede schorten, mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen gehamsterd. Dat was maar goed ook, want toen het RIVM beslag legde op de voorraad mondkapjes was het wel zuur dat wij bij de verdeling onderaan het lijstje stonden, nog onder de ouderenzorg.”

Teruglopend werd Ollongren geflankeerd door begraafplaatsbeheerder Mieke Verkuil en freelance uitvaartbegeleider en uitvaartdocent Jolien van der Kooij.

Complimenten

Na afloop gaf de minister aan trots te zijn zij op de uitvaartwerkers. ‘Ik ben geraakt door de verhalen vandaag’, zo liet de minister weten, ‘het laat zien hoe ingrijpend de crisis voor deze branche is geweest. Ondanks de zware omstandigheden lukt het de uitvaartmedewerkers om met veel professionaliteit, creativiteit en flexibiliteit dat zo waardig mogelijk te organiseren’.

Het bezoek was op verzoek van het ministerie georganiseerd door het bestuursteam coronavirus, bestaande uit brancheverenigingen BGNU, Nardus, LOB, LVC en VTU.

Aanwezig waren: Harry de Jong (D&O Uitvaartverzorging, Heidi van Haastert (bestuursteam coronavirus/BGNU), Joris Huizinga (VMG), Heleen Nelisse (CMO), Richelle Kleijngeld en Ton Claassen (Claassen Uitvaartzorg), Mieke Verkuil (Essenhof), Jolien van der Kooij (freelance uitvaartbegeleider/Netwerk Uitvaartvernieuwers), Kee Ceelen (locatiemanager crematorium en uitvaartcentrum Uden) en Anouk Vonk (Nunazorg)

Foto’s: Martijn Beekman

Meer lezen over het bezoek van minister Ollongren aan de uitvaartbranche? Hier vind je een uitgebreid verslag van haar bezoek. 

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *