Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNetwerkEvent in het teken van corona

NetwerkEvent in het teken van corona

Vrijdag 13 maart 2020

Geen handen schudden

 class=

Het is gezellig druk in restaurant Mauritshoeve in Bilthoven waar BGNU een NetwerkEvent organiseert. Slechts twee deelnemers meldden zich af uit voorzorg om een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Eén verschil is er wel: er worden geen handen geschut. “Namasté”, hoor je hier en daar lacherig, elders wordt gezwaaid of met de ellebogen ‘geketst’.

Corona-kernteam

BGNU-directeur Heidi van Haastert vertelt in haar opening dat het platform uitvaartzorg -deze morgen- heeft afgesproken een corona-kernteam samen te stellen. Dat bestaat uit twee afvaardigingen van BGNU, LOB en LVC en één vanuit de overledenenzorg.

RIVM- en BGNU-richtlijnen

Verder volgt BGNU de RIVM-richtlijnen. Deze zijn te lezen op bgnu.nl.

Voor leden en algemeen publiek

Van Haastert wijst erop dat de BGNU-site tegenwoordig twee doelgroepen bedient: algemeen publiek en uitvaartprofessionals. Wie de site opent komt op het publieksdeel. Via de knop ‘voor uitvaartprofessionals’ kom je op de ledensite. Hier vind je als vanouds de informatie voor de branche. Wil je informatie doorsturen naar klanten, verstuur dan een link naar de betreffende pagina van de publieksite. Over corona staat op beide sites informatie.

Digitale wereld

 class=

De presentatie van Jos Borsboom en Carlos Silva dos Santos van de Kamer van Koophandel gaat over trends 2020. Naast digitale ontwikkelingen – cybersecurity, autonome dingen (5G), klanten vinden en klanten binden – , is duurzaamheid een belangrijke trend. Aan cybersecurity en digitale nazorg besteedde BGNU in 2018 veel aandacht. De informatie is terug te lezen op de website. Digitaal klanten vinden en binden staat nu centraal, ook in het komende nummer van BU, dat tegenwoordig dikker en diepgaander is.

Thuis werken

Na een tegenvallende en langdradige presentatie van de heren van de KvK wordt het aan de bar snel weer gezellig. Het gespreksonderwerp ‘corona’ komt uitgebreid aan de orde. De aanwezigen blijven er voornamelijk nuchter onder. Ruben Schneider van Draagkracht komt uit ‘coronahaard Breda’. Op het hoofdkantoor in Breda is het rustig, vertelt hij. Net als bij DELA in Eindhoven wordt er zoveel mogelijk thuis gewerkt. Bij PC in Amsterdam is dat niet het geval – omdat er niet met laptops gewerkt wordt is dat minder gemakkelijk zucht Eveline Koning, die hoopt dat corona het thuiswerken zal bevorderen. Draagkracht heeft de medewerkers gesommeerd om ook bij lichte verkoudheidverschijnselen niet te gaan werken. “Het is wel een zorg,” zegt Schneider, “om voldoende mensen inzetbaar te blijven hebben.”

Creatief condoleren

 class=

De richtlijn om geen handen te schudden, vraagt om creatieve oplossingen, bijvoorbeeld bij een condoleance.

Desinfectiepompjes zijn niet zo in trek. “Die verschaffen maar schijnzekerheid,” verklaart Edwert Sjaardema. “Net als mondkapjes.” En als ze nog verkrijgbaar zijn, zijn ze nu razend duur, hoor ik anderen zeggen. Bij het condoleren wordt gezocht naar alternatieven voor het schudden van handen. Trudie Oosterheert, directeur PCB Uitvaartzorg, oefende met een familie en kwam uit op een vorm van ‘elleboog’-ketsen. Dat gaat ze morgen bij een uitvaart introduceren als alternatieve vorm van condoleren. Anderen komen uit op een meer oosterse variant: de handen tegen elkaar voor de borst en een klein buiginkje. Of gewoon: elkaar in de ogen kijken en woorden van medeleven uiten.

Protocol

Oosterheert checkt drie keer per dag de richtlijnen van het RIVM en kijkt ook naar die van BGNU- en PKN. Ze vertaalt die vervolgens naar richtlijnen voor het eigen personeel. “En als we te gast zijn bij een crematorium, volgen we hun protocol,” vult ze aan.

Corona-sterfgeval

 class=

Nog geen van de aanwezigen had te maken met een besmette overledene. Maar er wordt wel over nagedacht wat in zo’n geval te doen. Eenpitter Monique Kaldenbach denkt dat er na een nacht goed koelen geen besmettingsgevaar meer is en er gewoon thuis opgebaard kan worden. Roos Brugman heeft bij een voorgesprek al voorgesteld om uitstel van de uitvaart aan te vragen en Oosterheert denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen omdat ze veronderstelt dat de eerste aan het coronavirus overleden mensen waarschijnlijk door Monuta’s Team Bijzonder Uitvaarten zullen worden uitgevaren.

Roze handschoenen

Corona versnelt soms ook processen. Behalve dat het thuiswerken bespoedigt, rapen de gastvrouwen van Barbara Alma voortaan met (wegwerp)handschoenen de achtergebleven zakdoekjes op. “Roze handschoentjes,” lacht Alma, “de enige kleur die ik nog krijgen kon.” De maatregel wilde ze toch al doorvoeren en blijft dus van kracht ook als het coronagevaar geweken is.

Weer omarmen

Overigens kan Alma niet wachten tot ‘corona’ weer voorbij is. “Ik mis het aanraken,” zegt ze, “het hand schudden als je de familie condoleert, en de omhelzingen ten afscheid. Dat hoort zó bij ons werk.”

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *