Ga door naar hoofdcontent
NieuwsNIEUW BGNU-kwaliteitsmodel – tipje van de sluier

NIEUW BGNU-kwaliteitsmodel – tipje van de sluier

Dinsdag 27 mei 2025

BLOG

De BGNU is haar lidmaatschapsvoorwaarden aan het herzien. Een van de wijzigingen is dat we van de leden een actief kwaliteitsbeleid vragen. Hierbij kunnen leden kiezen welke kwaliteitssysteem hen het beste past: het SKU Keurmerk of het BGNU-Kwaliteitsmodel. Het SKU-keurmerk heeft al een lange historie, maar het nieuwe BGNU-kwaliteitsmodel is in ontwikkeling. Daarom neem ik je graag mee in de contouren van dit nieuwe model dat op de Algemene Ledenvergadering van BGNU op 3 juni zal worden voorgelegd aan de leden.

Waarom kwaliteitseisen

Maar misschien eerst even een stapje terug. Waarom stellen we eigenlijk kwaliteitseisen aan bedrijven die lid willen worden van onze vereniging? Als vereniging vinden we het belangrijk dat onze leden blijven werken aan hun kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit van ieder afzonderlijk is, hoe beter dat afstraalt op de uitvaartbranche. En hoe beter de kwaliteit van de uitvaartbranche wordt ervaren, hoe beter dat afstraalt op iedere uitvaartondernemer.

Kwaliteit vanuit de bedoeling van jouw bedrijf

Het BGNU-kwaliteitsmodel biedt heel praktische handvatten en steun om gestructureerd met je kwaliteit aan de slag te gaan. Met ruimte voor jouw bedrijfsidentiteit en jouw werkwijze. Bij de ontwikkeling van het BGNU-kwaliteitsmodel hanteerden we twee belangrijke uitgangspunten, namelijk:

  • Het model moet de bedoeling van je werk versterken.
  • Kwaliteit komt van binnenuit.

Dus maken we harde afspraken waar noodzakelijk en bieden we waar mogelijk flexibiliteit en ruimte voor eigen invulling.

Lagen in nieuw BGNU-kwaliteitsmodel

Het model bestaat uit vier lagen die in deze tabel zijn weergegeven:

Wat je nastreeft om betekenisvol te zijn voor de overledene en nabestaanden, wat je in jouw bedrijf altijd op een vaste wijze geregeld wilt hebben en hoe je steeds beter wordt in het verzorgen van uitvaarten, schrijf je zelf op. En heel belangrijk: je geeft ook aan waaruit in de praktijk dan blijkt dat je ook zo werkt. BGNU biedt je hierbij hulp in de vorm van voorbeelden ter inspiratie, maar ook werksessies waarbij je aan de slag gaat met het maken van je eigen kwaliteitsplan.

De basiseisen van het model worden bepaald door BGNU en komen overeen met onze lidmaatschapsvoorwaarden. Bijvoorbeeld: We laten een uitvaart verzorgen door of onder supervisie van een uitvaartverzorger met een BGNU-erkend diploma + een VOG. En: We zijn aangesloten bij een geschilleninstantie.

Gesprek over jouw kwaliteit

Het model laat dus ruimte voor eigen invulling, maar is niet vrijblijvend. Een BGNU-reviewer gaat namelijk met je in gesprek over je plan. Is het aannemelijk dat je zo werkt en welke tips kunnen we je geven? Alles met het doel om samen beter te worden. De basiseisen worden met vaste regelmaat gecontroleerd door het branchebureau van BGNU.

Pilot

Op 3 juni geeft Wouter Hart, auteur van o.a. ‘Verdraaide organisaties’ en ‘Anders Vasthouden’ inzicht in het gedachtengoed achter het BGNU-kwaliteitsmodel. En natuurlijk lichten we het beoogde model verder toe. Als de leden daar goedkeuring voor geven, starten we na 3 juni met een pilot van het model.

N.B. het BGNU-kwaliteitsmodel is ontwikkeld om leden een keuze te geven in het kwaliteitssysteem dat bij hen past. Leden kunnen dus kiezen uit het hanteren van het SKU-Keurmerk of het BGNU-kwaliteitsmodel. SKU en BGNU onderzoeken in de pilot ook hoe beide werkwijzen elkaar kunnen versterken.

Brigitte Wieman
directeur BGNU

Reacties

  • 📈 Ticket- TRANSACTION 1,354449 bitcoin. Receive > https://yandex.com/poll/enter/W2GsJaXSRq147HXsJyXr5N?hs=346e6d5cbbd4b41ce0b74a9194f9029c& 📈
    16 juni 2025

    p0whnm

  • Marijke Bannink
    2 juni 2025

    Ik sta er achter dat BGNU kwaliteit eisen stelt en dat dit niet alleen aan de SKU is om dat te bewerkstellingen. Maar die eisen zouden dan moeten gelden voor iedere uitvaartonderneming en niet alleen aan hen die bij BGNU zijn aangesloten of willen aansluiten.
    Het moet toch een betrouwbare branche zijn / worden met niet de vrijblijvendheid van “ieder die het leuk lijkt, begint maar een uitvaartbedrijf”.

    • Brigitte Wieman – BGNU
      2 juni 2025

      Beste Marijke, ja het begeleiden van een uitvaart is een hele verantwoordelijkheid die vraagt om kennis en vaardigheden. Zolang het een vrij beroep is, zetten wij als BGNU in ieder geval in op goede zelfregulering zodat mensen in het land hier houvast aan hebben.

  • Kees van der Spek
    2 juni 2025

    * Ik zou graag nog een toelichting willen hebben waarom de SKU aan de kant wordt gezet.
    * Voorziet het BGNU basis model ook in de verplichting en toetsing van het houden aan de CAO regels en daarnaast aan wet en regelgeving
    * ik maak mij zorgen over de continuïteit, kwaliteit en borging van de audits die de BGNU zelf gaat uitvoeren

    • Brigitte Wieman – BGNU
      2 juni 2025

      Beste Kees, morgen op de Algemene Ledenvergadering geven we je graag meer tekst en uitleg over de eisen en de wijze waarop we het peer-review systeem gaan opzetten. Het klopt dat dit een zeer belangrijk en essentieel onderdeel is van de kwaliteitsborging. En goed om te weten: je krijgt als BGNU-lid iets te kiezen: SKU-Keurmerk of BGNU-Kwaliteitsmodel. Je kan het systeem kiezen dat bij jouw organisaties past (of ze beide doen).

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *