Ga door naar hoofdcontent
NieuwsOnbeheerde nalatenschap. En dan?

Onbeheerde nalatenschap. En dan?

Maandag 18 oktober 2021

In Nederland overlijden jaarlijks honderden mensen zonder dat erfgenamen aanspraak maken op de nalatenschap. Dan komt het Rijksvastgoedbedrijf in beeld, maar dat is lang niet bij iedereen bekend.

Onbeheerde nalatenschap

 class=

Jaarlijks overlijden in ons land honderden mensen zonder dat erfgenamen aanspraak maken op de nalatenschap. Dat kan het geval zijn als er geen directe nabestaanden zijn en de overledene bij leven niemand had aangewezen om zijn nalatenschap af te handelen.

Gemeenten kunnen hiermee geconfronteerd worden na een gemeentelijke uitvaart. Maar ook los daarvan gebeurt het dat de politie, een uitvaartondernemer of burgers de gemeente tippen dat niemand zich ontfermt over bijvoorbeeld een huis of een auto van een overledene. Ook bij mensen die te maken hebben met curatele of bewindvoering, die een mentor hebben of een (vrijwillige) schuldhulpverlener, komt het voor dat de erfgenamen niet bekend zijn of dat zij geen aanspraak op de nalatenschap maken.

Wat moet een gemeente dan doen? En wat mag of kan bijvoorbeeld een bewindvoerder na het overlijden van een cliënt nog doen?

Rijksvastgoedbedrijf

 class=

Het Rijksvastgoedbedrijf handelt erfenissen af waarin de Staat als erfgenaam is aangewezen. Maar het Rijksvastgoedbedrijf doet meer: het onderzoekt ook of het nalatenschappen kan afwikkelen in die gevallen waarin er geen erfgenamen zijn of niemand de afwikkeling van de nalatenschap op zich neemt.

Een vermoedelijk onbeheerde nalatenschap kan dus bij het Rijksvastgoedbedrijf gemeld worden. Het Rijksvastgoedbedrijf maakt dan een inschatting of de baten van de nalatenschap in verhouding staan tot de kosten van het uitzoeken en achterhalen van mogelijke erfgenamen.

Als de baten hoog genoeg zijn om de kosten van het uitzoeken van de nalatenschap en het achterhalen van mogelijke erfgenamen uit te betalen, wordt de volledige afwikkeling door het Rijksvastgoedbedrijf opgepakt. Dat is het geval als de nalatenschap € 8.000 of meer is. Onder dat bedrag doet het Rijksvastgoedbedrijf alles wat kostendekkend mogelijk is. Doel is altijd om eventuele goederen en/of gelden uit een onbeheerde nalatenschap zoveel mogelijk aan traceerbare erfgenamen of rechthebbenden te doen toekomen.

Handreikingen

Wie geconfronteerd wordt met een onbeheerde nalatenschap zal zich eerst een beeld willen vormen of er inderdaad geen erfgenamen zijn. Tips daarvoor, hoe het Rijksvastgoedbedrijf kan worden ingeschakeld en wat het doet, lees je in de handreikingen over onbeheerde nalatenschappen die het Rijksvastgoedbedrijf gemaakt heeft. Je vindt die handreikingen op de website van het Rijksvastgoedbedrijf

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *