Ga door naar hoofdcontent
NieuwsOverheid begin nu met onderzoek!

Overheid begin nu met onderzoek!

Dinsdag 27 februari 2024

Vorig jaar rond deze tijd was het HET gespreksonderwerp in de uitvaartbranche: veraarden. Een nieuwe lijkbezorgingstechniek waarbij de overledene in een cocon met hooi en stro wordt geplaatst en in zo’n veertig dagen composteert tot aarde. Klinkt mooi en duurzaam: het afscheidnemen kan in een geleidelijk proces vorm krijgen, en in de aarde kan nieuw leven groeien.

Inmiddels komen er steeds meer gegevens beschikbaar over deze methode. Hierdoor kan steeds beter een onderbouwd oordeel gevormd worden over hoe duurzaam, veilig en waardig deze methode is. Voorwaarden waar elke nieuwe uitvaarttechniek aan wordt getoetst.

Uitvaartorganisaties Nederland, het samenwerkingsverband van tien branche- en beroepsverenigingen in de uitvaartbranche heeft daarom het ministerie van Binnenlandse Zaken verzocht om nu een eigen onderzoek in gang te zetten naar deze uitvaarttechniek en daarbij reeds beschikbare data te betrekken.

Maar niet alleen vragen we om onderzoek, ook vragen we om betrokkenheid van de branche bij alle bijbehorende centrale en decentrale wet- en regelgeving, En nodigen we het ministerie uit om samen met ons de introductie van nieuwe uitvaarttechnieken in goede banen te leiden.

Door nu met onderzoek te starten voorkomen we dat het beoordelingsproces onnodig lang gaat duren. Dus overheid pak je rol!

Reacties

  • F.Hofman
    28 februari 2024

    Interessant, lijkt milieuvriendelijker dan cremeren. Maar wat kost het? En kunnen bloemen etc mee? Geen kist meer nodig?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *