Ga door naar hoofdcontent
NieuwsRapport ‘Afscheid in Coronatijd’ aangeboden aan Tweede Kamer

Rapport ‘Afscheid in Coronatijd’ aangeboden aan Tweede Kamer

Donderdag 25 mei 2023

Het rapport ‘Afscheid in Coronatijd’ van het onderzoek naar de psychosociale gevolgen van de coronapandemie voor uitvaartprofessionals en nabestaanden is door de minister van VWS aangeboden aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar rond de zomer riep BGNU uitvaartprofessionals op om deel te nemen aan het onderzoek naar de psychosociale gevolgen van de coronacrisis. ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises deed dit onderzoek in opdracht van het Ministerie van VWS onder uitvaartverzorgers en medewerkers postmortale zorg, en onder nabestaanden. Dat onderzoek is nu afgerond!

Uitvaartsector betrekken bij pandemie

Op 25 april 2023 bood minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer het rapport ‘Afscheid in Coronatijd’ aan. In zijn brief aan de Kamer schrijft de minister onder andere: “De onderzoekers bevelen onder andere aan om bij een volgende golf of pandemie, ook de uitvaartsector te betrekken bij het opstellen van plannen, alsook (belangenbehartigers van) nabestaanden en medische en psychosociale specialisten. Ik neem deze, en de overige, aanbevelingen ter harte.”

 class=

Aan het begin van de coronapandemie (vanaf maart 2020) werden in korte tijd veel ingrijpende maatregelen genomen waarbij niet altijd direct duidelijk was of en hoe die ook rond uitvaarten golden. De uitvaartbranche en het belang van goed afscheid nemen – juist in een pandemie – waren niet direct in beeld bij de overheid. Dat is, met name door de inspanningen van het bestuursteam coronavirus, gelukkig snel veranderd en BGNU is dan ook verheugd om te lezen dat de uitvaartzorg bij een toekomstige pandemie wel van begin af aan in beeld zal zijn.

Afscheid in coronatijd

De Kamerbrief van minister Kuipers en het rapport ‘Afscheid in Coronatijd’ vind je terug op de website van BGNU. Daar kun je ook de presentatie die onderzoeker Renée Dijkhuis hield tijdens de ledenvergadering van BGNU op 29 november 2022 over de voorlopige resultaten van het onderzoek, terugkijken.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *