Ga door naar hoofdcontent
NieuwsRegelrechter inschakelen bij arbeidsrechtelijke geschillen?

Regelrechter inschakelen bij arbeidsrechtelijke geschillen?

Donderdag 3 april 2025

Sinds 1 maart 2025 loopt er een pilot om toegang tot de rechtspraak gemakkelijker te maken: de regelrechter. De regelrechter richt zich o.a. op eenvoudige arbeidsrechtelijke geschillen.

Wat is de regelrechter?

De regelrechter is een pilot van drie jaar waarin wordt gekeken of rechtspraak laagdrempeliger en eenvoudiger gemaakt kan worden. Niet voor iedereen is de gang naar de rechter immers een gemakkelijke stap. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen in een kwetsbare positie, flexwerkers en arbeidsmigranten. Dat zijn dan ook de groepen waarop de pilot zich met name richt. Maar natuurlijk kunnen ook anderen er gebruik van maken.

Met wat voor zaken kun je bij de regelrechter terecht?

De regelrechter kan ingeschakeld worden voor drie onderwerpen:

  • Geld zaken tot 5.000 euro.
  • Arbeidsconflicten
  • Conflicten over wonen en winkelen

Met name de tweede groep is voor bedrijven in de uitvaartzorg relevant.

Hoe werkt de regelrechter?

Een procedure bij de regelrechter is alleen mogelijk als beide partijen ermee instemmen. Zowel de (ex)werknemer als de (ex)werkgever kunnen een verzoek doen. Daartoe moet een formulier ingevuld worden. Het is daarbij prettig dat geen formele taal gebruikt hoeft te worden. De gedaagde partij kan via een formulier verweer voeren.

Vervolgens is er altijd een mondelinge behandeling waarin de zaak wordt besproken en – dat is het streven – wordt opgelost. De regelrechter kijkt met de partijen of zij samen tot een oplossing kunnen komen. Lukt dat niet, dan neemt de regelrechter een beslissing.

Uiteraard kan een partij die het niet eens is met de uitspraak van de regelrechter in hoger beroep gaan. Dan vindt een uitgebreidere behandeling van de zaak plaats.

Waar kan de regelrechter ingeschakeld worden?

De regelrechter inschakelen kan vooralsnog slechts bij een beperkt aantal rechtbanken: in Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland­-West-Brabant.

Is het een goed idee om de regelrechter in te schakelen?

Een voordeel van het inschakelen van de regelrechter bij arbeidsrechtelijke geschillen kan zijn dat de informelere manier van werken minder stress oplevert voor beide partijen. Ook is de doorlooptijd korter en zullen de kosten doorgaans minder zijn.

Een nadeel kan zijn dat de mogelijkheden om een arbeidsconflict uit te diepen beperkter zijn. Een procedure bij de regelrechter is dus niet geschikt als een principiële uitspraak over arbeidsomstandigheden of naleving van de arbeidsovereenkomst gewenst is.

AWVN adviseert werkgevers dan ook om per geval zorgvuldig af te wegen of gebruikmaken van de regelrechter de beste optie is als een conflict intern niet opgelost kan worden. Misschien is het beter om te kiezen voor traditionele rechtspraak of mediation. Of om – in de uitvaartbranche – de geschillencommissie van CAO-Fonds Uitvaartbranche in te schakelen.

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *