Ga door naar hoofdcontent
NieuwsRegistratie in Register Uitvaartverzorgers voor alle uitvaartverzorgers mogelijk

Registratie in Register Uitvaartverzorgers voor alle uitvaartverzorgers mogelijk

Donderdag 29 september 2022

In 2023 wordt het voor alle uitvaartverzorgers mogelijk om zich te laten registeren in het RU-register. Dat maakte SKU-voorzitter Mijndert Rebel op 29 september 2022 bekend tijdens de Uitvaart Vakbeurs. De enige voorwaarden zijn een opleiding als uitvaartverzorger en werkervaring.

Tot nu toe was het Register Uitvaartverzorgers uitsluitend bestemd voor uitvaartverzorgers die in dienst zijn van ondernemingen met het Keurmerk Uitvaartzorg of uitvaartverzorgers die voor deze ondernemingen als freelancer werken. Deze eis vervalt nu. Iedere uitvaartverzorger die het NaVU-diploma heeft behaald of via de ‘instroomregeling’ aantoont voldoende kennis en ervaring te hebben, kan zich inschrijven. Voorwaarde voor geregistreerd blijven, is dat de uitvaartverzorger voldoende uitvaarten blijft uitvoeren (20 per jaar) én dat hij of zij 60 PE-punten haalt in drie jaar.

Uitvaartverzorgers cruciaal voor goede dienstverlening

“Er is steeds meer vraag naar persoonsregistratie in de uitvaartzorg”, constateert Mijndert Rebel, voorzitter van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg. “Het keurmerk heeft in de afgelopen twaalf jaar een enorme impact gehad op de werkwijze van álle uitvaartondernemingen. Was het afgeven van een begroting vroeger ‘not done’, op dit moment doen de meeste uitvaartondernemingen dit, ook die zonder keurmerk. De kwaliteit van dienstverlening is verhoogd. Cruciaal bij een goede dienstverlening zijn de uitvaartverzorgers. Destijds was het een logische stap om persoonsregistratie toe te voegen. En dat maken we nu voor álle uitvaartverzorgers mogelijk, ook als zij niet bij een keurmerkhouder werken.”

Belangen consumenten borgen

 class=

Vanaf 2023 wordt het dus mogelijk om met een NaVU-diploma in te schrijven als Register Uitvaartverzorger. Voor uitvaartverzorgers die al twee jaar actief zijn als uitvaartverzorger komt er ook een mogelijkheid geregistreerd te worden via de ‘instroomregeling’ in plaats van een volledig NaVU-diploma.

Onderdeel daarvan is een kennisborgingstoets. Rebel: “We vinden het belangrijk dat mensen die al ervaren zijn in het vak óók geregistreerd kunnen worden. Aangezien de consument er op moet kunnen vertrouwen dat ook deze mensen de theoretische achtergrondkennis hebben die noodzakelijk is, organiseren we een kennisborgingstoets.

Daarnaast kunnen klanten van RU-uitvaartverzorgers terecht bij de Ombudsman als er klachten zijn over de uitvoering van een uitvaart door een RU-uitvaartverzorger. Want we moeten niet vergeten dat we dit vooral voor de consumenten doen. We geven de zekerheid dat ze worden ondersteund door professionals en áls er iets misgaat, ze bij de Ombudsman terecht kunnen.”

Wil je meer weten over de nieuwe regeling om je als Register Uitvaartverzorger te registreren? Ga dan naar de website van SKU

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *