Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSoepele overstap van Stivu naar NaVU

Soepele overstap van Stivu naar NaVU

Woensdag 22 februari 2023

Om het samenvoegen van de activiteiten van Stivu en NaVU voor iedereen – ook voor wie op het punt staat NaVU-examen te gaan doen – goed te laten verlopen, heeft NaVU enkele regelingen bekend gemaakt.

Per 1 januari 2023 zijn de activiteiten van Stivu (Stichting Vakexamens Uitvaartzorg) overgedragen aan NaVU (Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg). Stivu schrijft nu geen nieuwe examenkandidaten meer in en neemt alleen nog examens af die vorig jaar al waren vastgelegd.

Stivu-diploma omzetten in een NaVU-diploma

Uitvaartverzorgers die een Stivu-diploma hebben dat niet ouder is dan 01-01-2016, mogen dat omzetten in een NaVU-diploma. Om een NaVU-diploma aan te vragen, moeten zij zelf actie ondernemen. Aanvragen van een NaVU-diploma in het kader van de overgangsregeling kan tot 31 december 2024.

Meer informatie over het aanvragen van een NaVU-diploma in het kader van de overgang van Stivu naar NaVU lees je op de website van NaVU.

Met Stivu-diploma ingeschreven voor NaVU-examen: geld terug

Wie een recent Stivu-diploma op zak heeft en daar bovenop ook het NaVU-diploma wil behalen, kan dus gebruik maken van deze overgangsregeling en hoeft niet apart het NaVU-examen te doen. Wie zich met een Stivu-diploma al had ingeschreven voor het NaVU-examen, kan de kosten daarvan terugkrijgen van NaVU.

Bewuste keuze voor NaVU-examen

Door het samengaan van Stivu en NaVU en de overgangsregeling die daarvoor in het leven is geroepen, is voor sommige cursisten van Docendo een vervelende situatie ontstaan. Als ze als afronding van hun opleiding hadden gekozen voor het Stivu-examen, hadden zij nu dat diploma op zak gehad. En hadden zij daarmee een NaVU-diploma kunnen aanvragen. Ruim 50 cursisten deden niet het Stivu-examen, maar wilden direct op gaan voor het NaVU-diploma. Zij trokken aan de bel, omdat nu de paradoxale situatie leek te ontstaan dat cursisten die het NaVU-diploma niet belangrijk vonden, het eerder hebben dan de cursisten die daar altijd al het belang van inzagen.

Aangepaste regeling

 class=

NaVU heeft daarom besloten voor deze groep cursisten die op het punt stond het NaVU-examen te gaan doen, een aangepaste regeling te hanteren: de cursisten kunnen het theorie-examen afleggen conform de NaVU-normen en krijgen voor het praktijkdeel alsnog de mogelijkheid om dat in te vullen conform de Stivu-normen (enkele weken stage + stageverslag + feedback stagebegeleider) aangevuld met een uitgebreide reflectie op de NaVU-competenties.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *