Ga door naar hoofdcontent
NieuwsTegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) opent 21 maart

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) opent 21 maart

Dinsdag 21 maart 2023

Op 21 maart 2023 opent de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Lees hier meer over de TEK-regeling en hoe je een aanvraag voor je uitvaartbedrijf zo soepel mogelijk kunt laten verlopen.

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) opent op 21 maart 2023 om 09:00 uur. De regeling is bedoeld voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% bedragen van de omzet. Geldt dat voor jouw uitvaartbedrijf? Lees verder en bereid je aanvraag voor.

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb definitief

 class=

In de herfst van 2022 maakte de overheid bekend dat er een generieke regeling zou komen om energie-intensieve mkb-bedrijven te ondersteunen. Inmiddels zijn de voorwaarden van die regeling definitief en (op 28 februari) gepubliceerd in de Staatscourant. De TEK-regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

De Europese Commissie moet nog akkoord geven op de regeling. Vooruitlopend op goedkeuring door de Europese Commissie worden aanvragen al in behandeling genomen, maar tot de goedkeuring er is, wordt nog niet over gegaan tot betalingen aan ondernemers.

Belangrijke voorwaarden TEK

 class=

De tegemoetkoming in de energiekosten is bedoeld voor mkb-bedrijven waarvan de omzet voor een substantieel deel uit energiekosten bestaat. De belangrijkste voorwaarden waaraan je uitvaartbedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen voor de TEK zijn:

  • Je uitvaartonderneming is energie-intensief: minimaal 7% van de omzet bestaat uit energiekosten (energie-intensiteitseis).
  • Je uitvaartbedrijf is een mkb-onderneming. Je controleert dit via de mkb-toets.
  • Je bedrijf is in Nederland gevestigd en is uiterlijk 31 december 2022 ingeschreven bij KVK.
  • Je energiecontract is zakelijk en staat op naam van je uitvaartonderneming.

Bereid je voor met het TEK-webinar

De TEK-regeling is open van 21 maart om 09.00 uur tot en met 2 oktober 2023 om 17.00 uur. Wil je van de TEK-regeling gebruik maken, informeer je dan. Bijvoorbeeld door het webinar dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 14 maart 2023 over de TEK-regeling hield, terug te kijken. Daarin wordt meer uitgelegd over de voorwaarden, het aanvragen en hoe het verdere proces verloopt. Hier kun je het TEK-webinar terugkijken.

Met het oog op de dalende energieprijzen en om te voorkomen dat er veel terugbetalingen moet plaatsvinden heeft de overheid het voorschotpercentage voor de TEK verlaagd naar 35 procent.

Inloggen met eHerkenning of DigiD

Vanaf 21 maart 09:00 uur staat er een aanvraagknop op de website van RVO. RVO adviseert ondernemers om, hoewel het systeem veel aanvragen tegelijk aankan, niet allemaal op de eerste openingsdag de aanvraag voor de TEK-regeling te doen. Er is bij de start zo’n 3 weken nodig om het computermodel te voeden met real-time data. De beoordeling van vroege aanvragen duurt daardoor langer dan die van latere. 

Om in te loggen op de website van RVO is eHerkenning niveau 3 met machtiging ‘RVO diensten op niveau eH3’ (of hoger) nodig. Ben je zzp’er of eigenaar van een eenmanszaak, dan mag je ook inloggen via DigiD.

Verder na TEK

 class=

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb is tijdelijk. De regeling kan je ruimte geven om je uitvaartonderneming toekomstbestendig te houden. Misschien kan een deel van de tegemoetkoming zelfs besteed worden aan verduurzamen van je uitvaartbedrijf.

Meer informatie daarover vind je

Alle informatie over de TEK-regeling op een rij: Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.