Ga door naar hoofdcontent
NieuwsTest nu andere beschikbaarheidsroosters uit!

Test nu andere beschikbaarheidsroosters uit!

Vrijdag 24 mei 2024

BLOG

Knellen in jouw bedrijf de cao-regels voor beschikbaarheidsdiensten? Bij zowel werknemers als werkgevers? Dan heb je nu de mogelijkheid om in een pilot met elkaar uit te vinden welk rooster van beschikbaarheidsdiensten voor jullie het beste werkt.

In de nieuwe cao hebben we afgesproken dat uitvaartbedrijven in overleg met de vakbonden nieuwe roosters mogen uitproberen. Zo kan je achterhalen welke roosters in de praktijk in jouw bedrijf als het meest prettig en het minst belastend worden ervaren.

Nu mag een beschikbaarheidsdienst maximaal 12 uur duren. Als die diensten langer zijn, kan het aantal diensten bijvoorbeeld weer naar beneden. Belangrijk is in ieder geval dat zowel medewerkers als werkgever achter het meedoen aan de proef staan en achter het voorgestelde nieuwe rooster om uit te proberen.

De proeven mogen lopen tot het einde van deze cao-periode, dus t/m 31 december 2025. De opgedane ervaringen en bevindingen met de diverse roosters worden verzameld voor de volgende cao-ronde. Zo kan op basis van de praktijk gekeken worden of de huidige beschikbaarheidsregels in de cao moeten worden aangepast.

Mocht je in jouw bedrijf een proef met afwijkende beschikbaarheidsroosters willen doen, neem dan contact op met je brancheorganisatie. De brancheorganisatie brengt jullie in contact met de juiste mensen bij de vakbonden die met deze pilots zullen meekijken.

BGNU is blij met deze proef. Vaak horen we dat medewerkers graag meer roostervrijheid zouden willen hebben om de diensten beter in balans te laten zijn met hun privéleven. We roepen bedrijven daarom van harte op om mee te doen aan deze proef. Alleen zo vergaren we de juiste kennis en feiten om beslissingen te nemen over de roosterregels in de nieuwe cao.

Bedrijven aangesloten bij BGNU kunnen voor deelname aan de proef contact opnemen met het verenigingsbureau via info@bgnu.nl of 070 – 364 75 00.

Proef ze!

Brigitte Wieman
Directeur BGNU

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *