Ga door naar hoofdcontent
NieuwsThanatopracteurs per september geëxamineerd door NaVU

Thanatopracteurs per september geëxamineerd door NaVU

Dinsdag 23 mei 2023

Vanaf september 2023 laat het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT) examens organiseren en uitvoeren door NaVU (Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg). Een logische stap, want NIT wil de examens voor thanatopracteurs laten verzorgen door een professioneel en geaccrediteerd examenbureau, en NaVU wil uitgroeien tot hét exameninstituut in de uitvaartzorg.

Erkende thanatopracteurs

NIT beheert het Register Erkende Thanatopracteurs. Om ingeschreven te worden moet een thanatopracteur het NIT-toelatingsexamen afleggen, dat uit een theorie- en een praktijk deel bestaat. Om ingeschreven te blijven moet de erkende thanatopracteur onder andere aan permanente educatie (PE) doen.

NIT-toelatingsexamen

Momenteel verzorgt het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie de toelatingsexamens zelf. Maar dat gaat veranderen. De examinering van thanatopracteurs wordt vanaf september 2023 verzorgd door NaVU: het onafhankelijke en geaccrediteerde examenbureau dat ook de examens voor Register Uitvaartverzorgers verzorgt.

NIT en NaVU bereiden de examinering grondig voor. De bestaande examenvragen voor het theorie-examen van NIT worden geëvalueerd en geschikt gemaakt voor een online-afname bij één van de landelijke examenlocaties. En de manier waarop de praktische vakbekwaamheid wordt getoetst, wordt kritisch tegen het licht gehouden.

Kwaliteit thanatopraxie borgen

 class=

In het persbericht dat NIT naar aanleiding van deze stap naar buiten bracht, licht voorzitter Gert-Jan Kleinrensink deze ontwikkeling toe: “Thanatopraxie, oftewel lichte balseming, kan een belangrijke bijdrage leveren aan een persoonlijk en waardig afscheid van een persoon die dichtbij stond. Daarom verwachten wij in de komende jaren een geleidelijke toename van de vraag ernaar. Door het houden van een register, waarin uitsluitend gediplomeerde thanatopracteurs worden opgenomen die regelmatig aan na- en bijscholing doen, bieden wij nabestaanden zekerheid.”

 class=

NaVU-vorzitter Matthijs de Gee is blij dat NIT de keuze voor NaVU gemaakt heeft: “Op deze manier zet de uitvaartbranche een belangrijke stap in de richting van verdere professionalisering en kwaliteitsborging. Dat geldt eens temeer als NIT volgens plan ook gebruik gaat maken van ons systeem van Permanente Educatie. Nabestaanden kunnen erop rekenen dat hun overleden familielid de best mogelijke zorg krijgt.”

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *