Ga door naar hoofdcontent
NieuwsTijdig insturen B-formulieren CBS blijft van groot belang

Tijdig insturen B-formulieren CBS blijft van groot belang

Donderdag 17 november 2022

Als uitvaartverzorger doe je belangrijk werk voor mensen op een droevig en stressvol moment in hun leven. Naast de praktische en emotionele kanten, kent je werk ook administratieve en juridische aspecten. Je levert bijvoorbeeld een bijdrage aan de statistieken over overledenen en hun doodsoorzaken.

 class=

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is verantwoordelijk voor het maken van die statistieken. In dit bericht willen we je graag nogmaals attenderen op het belang van het goed en vlot verlopen van dat proces.

Hoe werkt het?

Als iemand is overleden, vult een arts het A-formulier en het B-formulier in. Meestal krijg je beide formulieren van de arts (het B-formulier in een gesloten envelop vanwege het medische beroepsgeheim). Vervolgens ben je verantwoordelijk voor het doorgeven van de formulieren aan de gemeente.

Op het B-formulier staat medische informatie over het overlijden en de doodsoorzaak. Dat formulier is bestemd voor het CBS. De informatie op het B-formulier is belangrijk voor inzicht in de volksgezondheid, preventieve maatregelen en voor het publiceren van statistieken over de doodsoorzaak. Het is daarom van groot belang dat het CBS op tijd alle doodsoorzakenformulieren ontvangt. Omdat er geen naam- en adresgegevens op het B-formulier staan, is het essentieel, dat er een aktenummer en gemeentecode op de envelop vermeld worden.

Hoe draag je bij?

Als je als uitvaartverzorger de formulieren ontvangt, stuur of breng je die zo snel mogelijk naar de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar het overlijden plaatsvond. Ook als het A-formulier in de betreffende gemeente digitaal wordt verwerkt, is het toch belangrijk dat het papieren B-formulier zo spoedig mogelijk naar de gemeente wordt gebracht. De gemeente houdt het A-formulier en noteert een aktenummer en gemeentecode op de envelop van het B-formulier. Daarna stuurt de gemeente het B-formulier naar het CBS voor verwerking.

Let op

Sinds 1 juni 2022 kunnen huisartsen het B-formulier digitaal invullen en rechtstreeks aanleveren bij het CBS. Als uitvaartverzorger krijg je dan geen B-formulier van de arts. Je hoeft er dan ook niets mee te doen. Voor het correct aanleveren van het A-formulier bij de gemeente blijf je dan wel verantwoordelijk.

Heb je vragen?

Stuur dan gerust een mail naar de Projectgroep Doodsoorzakenstatistiek van het CBS: projectgroep.doodsoorzakenstatistiek@cbs.nl.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *