Ga door naar hoofdcontent
NieuwsUitvaartbranche valt niet onder NIS2

Uitvaartbranche valt niet onder NIS2

Donderdag 27 oktober 2022

In Europa geldt momenteel de NIS1-richtlijn voor essentiële berdrijven. Doel: een hoog gemeenschappelijk beveiligingsniveau van netwerk- en informatiesystemen in de hele EU. Nu er een sterke stijging van het aantal phishing pogingen en malware- en ransomware-aanvallen is, wordt een nieuwe richtlijn van kracht: NIS2. Die geldt voor een groter aantal bedrijven, maar raakt de uitvaartbranche niet.

NIS / NIB

NIS is de afkorting voor Network and Information Systems; in het Nederlands: Netwerk- en Informatiebeveiliging. De richtlijn wordt dan ook wel aangeduid als NIB.

NIS1

 class=

Grote bedrijven met essentiële functies in onze samenleving, zoals water- en telecombedrijven, moeten voldoen aan de Europese eisen in NIS1. Zij moeten maatregelen nemen om informatie te beveiligen en om hun cyberweerbaarheid te verhogen. Sinds NIS1 van kracht is, is de digitale transformatie versneld en zijn digitale bedreigingen zoals phishing en aanvallen met malware en ransomware toegenomen. Daarom heeft de Europese Commissie ingestemd met een nieuwe versie van de richtlijn: NIS2.

NIS2

De eisen die de NIS2-richtlijn stelt zijn hoger en de definitie voor bedrijven die essentiële diensten leveren is in de nieuwe richtlijn verruimd. NIS2 geldt dus voor meer bedrijven dan NIS1; ook kleinere bedrijven kunnen onder NIS2 als essentieel worden gezien.

Niet voor de uitvaartbranche

 class=

BGNU heeft contact opgenomen met het ministerie van BZK met de vraag of de uitvaartbranche – in het kader van de nieuwe richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging – als essentieel wordt gezien. Het ministerie heeft dat voor ons uitgezocht en het antwoord luidt: nee.

Werk aan uw cybersecurity

De uitvaartbranche hoeft dus geen rekening te houden met de eisen die NIS2 stelt ten aanzien van netwerk- en informatiebeveiliging. Dat wil uiteraard niet zeggen dat dit geen belangrijke onderwerpen voor uitvaartondernemingen zijn.

Wilt u meer lezen over cybersecurity? Lees dan de artikelen op onze website over cybercrime en datalekken.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *