Voorkom dat je uitvaartbedrijf gegijzeld wordt
Donderdag 10 augustus 2023“Duizenden bedrijven slachtoffer afpersing met gijzelsoftware” kopten diverse nieuwssites deze zomer. De artikelen waren gebaseerd op cijfers die het CBS bekend maakte over afpersing met ransomware, en die cijfers liegen er niet om.
Gijzelsoftware

Bij een aanval met ransomware (ook wel gijzelsoftware genoemd) worden ICT-systemen van een bedrijf geïnfecteerd met een computerprogramma dat de gegevens in het systeem versleutelt. Het systeem kan dan niet meer gebruikt worden door het bedrijf. De afpersers beloven om de versleuteling op te heffen als er losgeld wordt betaald, maar die belofte maken zij lang niet altijd waar.
CBS-cijfers
Ruim zesduizend bedrijven werden in 2021 slachtoffer van afpersing met ransomware. Daarbij ging het om zo’n 4.000 zzp’ers, 1.400 bedrijven met twee tot tien medewerkers en 600 bedrijven met tien tot 50 medewerkers. De overige bedrijven hadden meer dan 50 medewerkers in dienst.
Grote bedrijven worden verhoudingsgewijs vaker getroffen door afpersing met gijzelsoftware dan kleine bedrijven. De kleine bedrijven betaalden daarentegen relatief vaker losgeld. Het betalen van losgeld leidde er in nog niet de helft van de gevallen toe dat de bedrijfsgegevens volledig werden vrijgegeven. Vaker werden de gegevens alsnog niet of maar gedeeltelijk weer bereikbaar gemaakt.
Kostbaar
Voor kleine bedrijven kan losgeld al gauw meer dan de helft van de jaaromzet bedragen. Uiteraard is het verstandig om niet te betalen, maar een gijzeling kost hoe dan ook geld. Veel bedrijven moeten kosten maken voor het vervangen van het ICT-systeem of het inschakelen van specialisten. En niet-werkende ICT kan ook simpelweg omzetverlies betekenen.
Laat je uitvaartbedrijf niet gijzelen

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je uitvaartbedrijf slachtoffer van ransomware wordt. Maar hoe doe je dat?
Op de website van BGNU vind je veel aandacht voor dit onderwerp. Lees bijvoorbeeld Verbeter de cybersecurity van jouw uitvaartonderneming. Daar vind je tips voor veilig internetten en ingangen naar websites die je helpen je cybersecurity te verbeteren.
Geen zin om te lezen over cybersecurity? Probeer dan de podcasts De fraudeur, de hacker en jij eens. Elke aflevering duurt maar een paar minuten en geeft praktische informatie voor bedrijven en particulieren om zich te wapenen tegen online oplichting.
Reacties