Voorkom ongewenste bekijkers van uitvaarten
Dinsdag 21 maart 2023Op YouTube zijn, zonder dat nabestaanden zich dat realiseren, video’s van uitvaartdiensten te zien. Check bij online streaming voor wie en hoelang de stream toegankelijk is.
De NOS berichtte zaterdag 18 maart 2023 over opnamen van uitvaartdiensten die via YouTube voor iedereen zichtbaar zijn, zonder dat de nabestaanden zich dat realiseren. Dit naar aanleiding van een bericht daarover in Turbantia.
Kerkdiensten zijn openbaar, uitvaartdiensten niet
Waar uitvaartcentra en crematoria veelal goed zijn ingespeeld op wensen rond het livestreamen van uitvaarten, is dat bij kerken minder het geval. Wat logisch is, maar voor onaangename situaties kan zorgen.
Voor uitvaartlocaties zoals de aula in een crematorium of uitvaartcentrum is “besloten tenzij” het logische uitgangspunt als het gaat om de toegankelijkheid van een livestream. Voor kerkdiensten geldt dat niet, en het vraagt dus een extra check van de uitvaartverzorger als een uitvaartdienst gelivestreamd wordt. Zeker als het om een breed bekend en gemakkelijk toegankelijk platform als YouTube gaat.
BGNU stond daarbij stil tijdens het BGNU ThemaEvent in oktober 2021. Gast Francisca Flinterman, die bij de uitvaart van haar moeder voor livestream had gekozen, benadrukte toen hoe belangrijk het is voor nabestaanden om controle te hebben over wie de gefilmde beelden kunnen zien. En ook uitvaartondernemer Angela Fabriek-de Jong wees op het risico van ongewenste openbaarheid van opnamen van uitvaartdiensten.
Gebruik livestream goed
Als een deel van de nabestaanden niet bij een crematie- of begrafenisdienst aanwezig kan zijn, is een livestream van de uitvaartdienst een uitkomst. Dat heeft de coronatijd laten zien en veel uitvaartlocaties zijn toen goed ingespeeld geraakt op de mogelijkheden die livestreams bieden.
Maar in veel gevallen is het niet de wens van nabestaanden dat de video voor iedereen te zien is en/of lang toegankelijk blijft. Als uitvaartverzorger zorg je dat de wensen van de nabestaanden daarover bekend zijn bij de organisatie die de opnames verzorgt. En soms kan een extra check dan geen kwaad!
BGNU helpt jou als uitvaartverzorger graag om de mogelijkheden van livestreamen met nabestaanden te bespreken. Daarvoor ontwikkelden wij een leaflet over de voor- en nadelen van het streamen van een uitvaart met daarin ook tips om dat op een prettige manier te doen (en te beleven). Als BGNU-lid vind je deze leaflet verder op onze website.
YouTube (te) gemakkelijk
YouTube is een van de platforms die gebruikt worden om uitvaartdiensten te livestreamen. Het is een bekend platform en dat heeft als voordeel dat het voor kijkers laagdrempelig is.
YouTube is vooral bekend van de voor iedereen toegankelijke video’s, maar geplaatste content hoeft niet voor iedereen zichtbaar te zijn en dat maakt het ook geschikt voor het livestreamen van uitvaartdiensten. Mits goed gebruikt, dus.
Bedenk bij het gebruik van YouTube (al dan niet met de instelling ‘verborgen’ of ‘privé’) wel dat video’s van YouTube relatief gemakkelijk te downloaden (en daarna opnieuw te verspreiden) zijn.
Reacties