Wat te doen bij overlijden na radiotherapie?
Dinsdag 9 augustus 2022Steeds vaker wordt radiotherapie ingezet bij de behandeling van ziekte, en er komen ook steeds meer verschillende therapieën. Als patiënten die op die manier zijn behandeld overlijden, is crematie soms wel, soms niet mogelijk. ANVS heeft op een rijtje gezet wat de mogelijkheden zijn.
Behandeling met radionucliden niet altijd bekend
Als iemand kort voor zijn overlijden is behandeld met radionucliden, en familie heeft met die behandeling rekening moeten houden door bijvoorbeeld afstand te houden, dan zullen zij wat zij weten over de behandeling vaak delen met vervoersmedewerkers en de uitvaartverzorger. Maar dat is niet altijd het geval. Nabestaanden zijn niet altijd op de hoogte van alle details of hebben die door de emoties van het moment niet paraat. En soms zijn er ook geen nabestaanden.
BGNU dringt er daarom op aan dat er een goede regeling komt om werkenden in de uitvaartzorg te informeren over eventuele besmettingsrisico’s; bijvoorbeeld via de schouwarts. Zo ver is het helaas nog niet. Uitvaartmedewerkers zullen dus nog zelf moeten checken of de overledene radiotherapie heeft ondergaan. En, met het oog op het regelen van de uitvaart, of crematie mogelijk is.
De risico’s van straling voor medewerkers in de uitvaartzorg zijn beperkt. Meer daarover lees je hier.
Crematie soms wel, soms niet mogelijk
Wanneer iemand kort voor overlijden radiotherapie heeft ondergaan, is crematie soms wel, soms niet mogelijk. Soms maakt het verwijderen van de radioactieve bron crematie mogelijk, soms het even uitstellen van de uitvaart. Dat is afhankelijk van de radioactieve stof die is gebruikt en de vorm van de therapie. De ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) heeft op een rijtje gezet wat de mogelijkheden zijn, en wel op zo’n manier dat werkers in de uitvaartbranche gemakkelijk kunnen checken of crematie mogelijk is en wat daarvoor eventueel nog gedaan moet worden.
Voorzichtig met crematie-as
Het handelingsperspectief – zoals ANVS het overzicht genoemd heeft – gaat ook in op de vraag wanneer de as van iemand die met radionucliden behandeld was, verstrooid mag worden. Wanneer de as verstrooid mag worden, is afhankelijk van hoelang de behandeling met radionucliden geleden was, welke radioactieve stoffen gebruikt zijn en waar de verstrooiing plaatsvindt.
Je vindt het “Handelingsperspectief voor uitvaartbedrijven” op onze website.
Reacties