Veelgestelde vragen
BGNU
BGNU behartigt de belangen van de uitvaartzorg en van uitvaartverzorgers. Onze lobby steunt op de inbreng van onze leden. Wil je dat jouw belangen als uitvaartbedrijf worden meegenomen in de maatregelen die over onze branche worden uitgestrooid, sluit je dan aan en praat mee!
Daarnaast biedt het BGNU-lidmaatschap natuurlijk ook veel concrete voordelen. Je bent altijd snel en volledig op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in de uitvaartbranche, bijvoorbeeld door een kosteloos abonnement op het Brancheblad Uitvaartzorg. Je hebt volop mogelijkheden om collega’s te ontmoeten en kennis op te doen tijdens diverse BGNU-bijeenkomsten en scholingen (waar je natuurlijk nooit extra voor betaalt). Je kunt gebruik maken van model-overeenkomsten die BGNU speciaal voor de uitvaartzorg heeft opgesteld. En natuurlijk maak je voordelig gebruik van diensten van partner-organisaties van BGNU.
Ja, met veel BGNU-activiteiten kun je PE-punten verdienen. We vermelden dat bij onze activiteiten. In dit artikel kun je terugvinden hoeveel punten je met welke activiteit kunt behalen. Hoe je je PE-punten claimt, lees je hier.
Natuurlijk! Via deze link kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrieven.
Een van de voorgangers van BGNU, had kantoor in Den Haag. Omdat dat telefoonnummer binnen en buiten de uitvaartbranche bekend was, is besloten dat aan te houden. Ook al werkt BGNU niet vanuit Den Haag, maar centraal in het land.
Ieder lid van BGNU ontvangt één gratis abonnement op het Brancheblad Uitvaartzorg. Dat betekent dat je zes keer per jaar een papieren exemplaar van het Brancheblad ontvangt, en een inlogcode waarmee je die artikelen en de artikelen in de zes digitale nummers die jaarlijks verschijnen, online kunt lezen.
Wil je graag meerdere exemplaren van het Brancheblad Uitvaartzorg (en meerdere inloggegevens) ontvangen, dan kun je daarnaast een jaarabonnement op het Brancheblad Uitvaartzorg nemen.
Heel eenvoudig: door contact op te nemen met Uitvaartscore. Meer informatie over de overeenkomst lees je in dit bericht.
Als BGNU-lid kun je met Uitvaartscore voldoen aan de eisen voor het klanttevredenheidsonderzoek van het Keurmerk Uitvaarzorg, en je hebt meteen een geweldig marketinginstrument op je website.
Overige
Als je in de uitvaartbranche wilt werken is het vooral belangrijk dat je over de juiste eigenschappen beschikt. Je bent klantgericht, flexibel en communicatief sterk. Je kunt goed luisteren. Je bent stressbestendig, kunt goed organiseren en hebt kwaliteit hoog in het vaandel staan. En je bent invoelend en betrokken. Realiseer je ook dat werken in de uitvaartzorg een flinke dosis flexibiliteit in je privéleven vraagt.
Om als uitvaartverzorger aan de slag te gaan is het niet verplicht om een opleiding gevolgd te hebben, maar BGNU adviseert het je ten zeerste! Er zijn verschillende opleiders voor wie uitvaartverzorger wil worden. Kies de opleiding die het beste bij jou past en sluit je opleiding af met het NaVU-examen. Daarmee is het voor iedereen in de branche meteen zichtbaar dat je over alle basiscompetenties beschikt.
De erkenning van de RI&E Uitvaartondernemingen die BGNU samen met Nardus heeft opgesteld, is verlopen, maar natuurlijk biedt deze risico-inventarisatie en -evaluatie nog prima handvatten om de risico’s in uitvaartbedrijven te inventariseren.
Er wordt momenteel aan een nieuwe RI&E gewerkt. Daarin komen o.a. ook de risico’s terug van het werken in de nabijheid van overledenen die met radionucliden zijn behandeld.
Welke wijzigingen in de herziene Wet op de lijkbezorging worden opgenomen, is nog niet te zeggen. Vanuit BGNU en vanuit Uitvaartorganisaties Nederland, het samenwerkingsverband in de uitvaartbranche, is niet gepleit voor een wijziging in deze termijn.
De bestaande modelovereenkomst die BGNU voor haar leden heeft opgesteld wordt momenteel herzien en zal daarna via deze website aan leden beschikbaar gesteld worden.
Pers
Uitvaartverzorging is een vrij beroep. Iedereen mag zich uitvaartverzorger noemen. BGNU vindt dat een zeer onwenselijke situatie. Nabestaanden moeten erop kunnen vertrouwen dat de overledene bij de uitvaartverzorger in goede handen is en dat de uitvaartplechtigheid goed verloopt. Dat kan alleen als een uitvaartbedrijf de processen goed op orde heeft en de uitvaartverzorgers goed geschoold en ervaren zijn. Uitvaartbedrijven die in het bezit zijn van het Keurmerk Uitvaartzorg laten door onafhankelijke auditoren hun processen toetsen en werken met Register Uitvaartverzorgers. Een uitvaartverzorger die is opgenomen in het Register Uitvaartverzorgers heeft aangetoond te beschikken over de juiste kennis en kunde voor het uitvaartvak en houdt het vak bij door het volgen van na- en bijscholing.
In politiek Den Haag pleit BGNU – samen met Uitvaartorganisaties Nederland – voor kwaliteitsborging en betere bescherming van uitvaartconsumenten.
In de uitvaartbranche zijn veel verschillende dienstverleners actief; denk aan uitvaartbedrijven, crematoria, begraafplaatsen, mortuaria, vervoerders, uitvaartverzekeraars, uitvaartverenigingen, uitvaartfotografen, etc. Deze verschillende groepen hebben elk hun vereniging. Een deel van deze organisaties werkt samen onder de naam Uitvaartorganisaties Nederland.
Aan Uitvaartorganisaties Nederland nemen deel:
- BGNU
BGNU (Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen) is dè branchevereniging voor uitvaartbedrijven in Nederland. De leden van BGNU verschillen in grootte en achtergrond (familiebedrijven, verzorgers-verzekeraars, zelfstandigen zonder persooneel, etc.) maar zijn allemaal in het bezit van het Keurmerk Uitvaartzorg. - Brana
Brana (Branchevereniging Natuurbegraafplaatsen Nederland) is de branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen in Nederland. - NIT
Het NIT (Nederlands Instituut voor Thanatopraxie) formuleert en bewaakt kwaliteitseisen voor thanatopraxie. - LVC
LVC staat voor Landelijke Vereniging van Crematoria. Alle crematoria in Nederland zijn erbij aangesloten. De Werkgeversvereniging Nederlandse Crematoria (WVNC) is de werkgeversorganisatie die de belangen behartigt van alle particuliere crematoria in Nederland. - Stille Zorg (voorheen BoPMZ)
Stille Zorg is een overkoepelende organisatie voor professionals die zich bezighouden met de zorg aan het lichaam na overlijden, zoals mortuariumbeheerders, thanatopracteurs, transporteurs en zelfstandige specialisten die deze zorg verlenen. - Nardus
Nardus samenwerkende uitvaartorganisaties vertegenwoordigt diverse uitvaartverenigingen en is ontstaan na een fusie in 2007. - Netwerk Uitvaartvernieuwers
Het Netwerk Uitvaartvernieuwers (NU) verenigt mensen die, veelal kleinschalig, producten en diensten aanbieden rondom afscheid en uitvaart. - VTU
VTU (Vereniging Toeleveranciers Uitvaartbranche) is de belangenorganisatie voor toeleveranciers aan onder meer uitvaartverzorgers, begraafplaatsen, crematoria en mortuaria. - FKB
FKB (Federatie Katholieke Begrafenisinstellingen zonder winstoogmerk) en is een federatie waarbij uitvaartverenigingen verspreid over het hele land zijn aangesloten. - LBvR
LBvR (Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders) heeft de beroepsstandaard voor ritueelbegeleiders opgesteld en beheert het Register Ritueelbegeleiders.
Andere koepelorganisaties die in de uitvaartbranche actief zijn, zijn:
- LOB
De Landelijke Organisatie voor Begraafplaatsen (LOB)is de vakorganisatie voor begraven en begraafplaatsen. - NVOA-Vesalius
NVOA-Vesalius is de Nederlandse Vereniging voor Obductieassistenten, overledenenverzorgers en thanatopracteurs. - VVAT
VVAT is de vereniging voor actieve thanatopracteurs. - BVOB
BVOB staat voor Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer en verenigt bedrijven die onder andere grafdelving en grafruiming uitvoeren. - Afscheidsfotografen.nl
Afscheidsfotografen.nl is een onderdeel van de beroepsvereniging DuPho.
BGNU deelt graag de cijfers over de uitvaartbranche waarover wij beschikken, maar cijfers over de branche zijn schaars. Natuurlijk hebben wij wel een goed beeld van de branche, dus schroom niet om ons te contacten als je hierover vragen hebt.
Familiebedrijven, verzorgers-verzekeraars, eenpitters: de tachtig uitvaartbedrijven die lid zijn van BGNU, zijn allemaal verschillend. Gezamenlijk verzorgen zij zo’n veertig procent van alle uitvaarten in Nederland.
Website
Inloggen is alleen mogelijk voor leden van BGNU en hun medewerkers.
Rechtsboven vind je de knop om in te loggen. Dat doe je met de gegevens die je van BGNU ontvangen hebt. Heb je nog geen account? Klik dan op het persoonsymbool om een gebruikersaccount aan te maken. Ben je je wachtwoord vergeten, klik dan op “wachtwoord vergeten”.
Als BGNU-lid kun je de gegevens van je uitvaartbedrijf die op de website van BGNU zichtbaar zijn, zelf aanpassen nadat je bent ingelogd. Hulp nodig? Stuur even een mailtje naar info@bgnu.nl.
Het is niet mogelijk om te adverteren op de website van BGNU, of om je product via onze vereniging onder de aandacht van uitvaartbedrijven te brengen. Wil je die doelgroep bereiken, overweeg dan om te adverteren in het Brancheblad Uitvaartzorg. Alle BGNU-leden ontvangen dat vakblad, en ook veel andere uitvaartorganisaties hebben er een abonnement op.
Ook een partner-overeenkomst met BGNU biedt veel mogelijkheden om je product of dienst onder de aandacht van uitvaartbedrijven te brengen. Wil je verkennen of een partnerschap geschikt zou kunnen zijn, stuur dan een email aan info@bgnu.nl met een beschrijving van je product of dienst, en wat je voor BGNU-leden zou kunnen betekenen.